Как милиардерът Олег Дерипаска внезапно изпадна от списъка със санкции

Олигархаът, който произвежда танкове за Путин, пощаден заради силните си връзки с Австрия

Коментар
12:25 - 13 Март 2022
10055
Как милиардерът Олег Дерипаска внезапно изпадна от списъка със санкции

В санкционния списък на Европейския съюз, изготвен заради агресията срещу Украйна, са включени 675 руски олигарси. Според информация на германското разследващо телевизионно предаване „Контрасти" и седмичника „Ди Цайт“ в първоначалния вариант на списъка със санкционираните лица е присъствал и олигархът Олег Дерипаска, но впоследствие явно е бил изваден оттам. В същото време той е голям акционер във важна руска оръжейна компания, пише в коментар "Дойче веле".

Има ли Европа специално отношение към милиардера Олег Дерипаска?

Отпадането на Дерипаска от списъка със санкции е необяснимо за мнозина наблюдатели. Руският олигарх забогатява основно от бизнес с алуминий. Експертът по темата за Русия от Института за външна политика и сигурност Янис Клуге е категоричен, че Дерипаска е бил обвързан с руската външна политика в последните години. „Той беше съществена част от системата на Путин“, коментира Клуге.

Олег Дерипаска е сериозен акционер в руския автомобилен производител ГАЗ, който само допреди дни работеше съвместно с Фолксваген, както и с други големи фирми. Но компанията е и производител на оръжие с дълги традиции в тази сфера.

Танкове за войната на Путин

Сред машините, произвеждани от ГАЗ, е БТР-80, която руската пехота използва във войната срещу Украйна. Друга подобна машина, част от армейския инвентар на Москва, е и „Тигър“. Военният експерт Густав Гресел твърди, че заводите на ГАЗ са „гръбнакът“ на руската армия и казва, че Дерипаска е „стълб на тази война“ заради приноса на компанията му.

Руският милиардер беше санкциониран от САЩ още през 2018 година. Тези дни Великобритания също го постави в санкционния си списък. Обяснението на Лондон е, че той е спечелил пари от отношенията си с Кремъл и има близки връзки с други играчи, застрашаващи независимостта на Украйна. Въпреки това, неговото име не фигурираше в разширения списък за европейските санкции, който беше обявен тези дни.

 Кой извади Дерипаска от списъка?

"Мистерия е как той е изчезнал оттам", заяви висш служител на ЕС пред предаването „Контрасти“. Европейската комисия не пожела да коментира случая с обяснението, че обсъжданията са конфиденциални. Нито германската външна министърка, нито други европейски дипломати и политици пожелаха да разкрият повече подробности.

Правителството във Виена подчерта, че няма право да разгласява информация за санкционния списък, който беше от ЕС. Самият олигарх също отказва да отговаря на въпроси.

Кой печели от държавния капитализъм? 

Дерипаска разполага с особено силни връзки в Австрия. Чрез руска холдингова компания той контролира почти една трета от „Щрабаг“ – най-важната строителна фирма в страната. Според списание „Форбс“ руският милиардер е вложил 30 млн. долара в луксозен хотел в любимия му ски курорт в алпийската страна. Разследването на „Контрасти“ твърди, че въпросният хотел сега е собственост на братовчед на руснака чрез мрежа от шест австрийски, кипърски и руски холдингови компании.

Според дипломатически източник на „Контрасти“ Германия е предложила Дерипаска да бъде подложен на санкции. Миналата седмица самият бизнесмен отправи в своя канал в Телеграм следния призив: „Необходимо е да приключим с целия този държавен капитализъм.“ Повече от цинично е, че той критикува същата система, която превърна олигарсите като него в милиардери.