Как Румъния изпревари Гърция и Хърватия по БВП на глава от населението

Новини
08:37 - 27 Март 2023
1980
Как Румъния изпревари Гърция и Хърватия по БВП на глава от населението

Нова класация показва, че Румъния не просто се е изтласкала от дъното в ЕС по БВП на глава от населението, а дори е изпреварила страни като Гърция, Латвия, Словакия, Хърватия. Освен това приближава Полша.

Същевременно България остава на дъното в класацията.

Главният икономист на Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов коментира, че все пак страната ни се приближава до по-богатите. 

„Но Румъния не е шампионът. Литва догонва много повече. Тя за 21 години е сближила 52 пункта, Румъния – около 50, България – 30. Ние пак сближаваме, но по-бавно. Последните няколко години Литва догонва средното в Европа с – 11-14%, Румъния – 14, България – 9%”, каза Богданов. И обясни как се изчисляват тези проценти. „Събираме всички страни от ЕС, виждаме средното ниво на БВП, изчислен през покупателната способност и виждаме всяка страна къде е. Румъния скоро ще догони Испания, а Литва я е изпреварила. Ако продължи с това темпо, ще догони Италия, както впрочем и Чехия и Словения също я доближават”, посочи икономистът.

Главният икономист в Института за енергиен мениджмънт Калоян Стайков обясни, че това икономическо развитие е комбинация от фактори.

„Няма едно нещо, което да посочим и да кажем: „Това е! Ако го направим, всичко друго ще се реши от само себе си”. Румъния е особен пример в ЕС. Тя има много голям вътрешен пазар и не е чак толкова отворена като икономика за разлика от повечето страни от ЕС, още повече България. България износът и вносът са между 60 и 70%, в Румъния – 50%. Тя има голям вътрешен пазар, който я предпазва от кризи до някаква степен. Това я предпази от големи шокове”, смята експертът.