Как са погребани най-бруталните руски гангстери (ГАЛЕРИЯ)

Надгробните паметници на Япончик и Дед Хасан са помпозни и в цял ръст

Нещо за четене
15:10 - 08 Август 2019
42796
Как са погребани най-бруталните руски гангстери (ГАЛЕРИЯ)

Грамадни мъже, издялани от камък, облечени в скъпи костюми, кожени якета, със скъпи часовници и златни накити, облегнати на луксозни коли. Именно така изглеждат надгробните паметници на най-бруталните руски гангстери, действали в СССР и Русия и извън нея в близкото минало и отишли си от този свят от естествена смърт или пък покосени от снайпер.

Lupa.bg представя любопитни снимки на могилите на едни от най-известните руски криминални авторитети - „воры в законе”. Така там наричат мафиотите, действащи с благословията на властите. Буквално „воры в законе” означава „законни крадци” и крадци, заемащи висше положение в елита на престъпниците, т.е високопоставени главатари. Сред тях са Вячеслав Япончик, Дед Хасан, Николай Тутберидзе-Маци и др.

Дед Хасан, известен и като Дядото, е известен като главният мафиот на Русия, нещо руския „капо ди тути капи”. Той е безмилостен към враговете си и стои зад всички гангстерски войни в СССР и в Русия. Неговото истинско име е Аслан Усоян, роден е на 28 февруари 1937 г. в грузинската столица Тбилиси. Първото си престъпление извършва, когато е на 16 години още в сталинските времена. В СССР той има многократни присъди и лежи дълго в затвора за кражби, като си извоюва правото да бъде коронован за бос на всички престъпници. В продължение на десетилетия той ръководи и целия сив и черен пазар. По времето на перестройката и в разгара на разпадането на Съветския съюз играе ролята на арбитър между различните криминални банди.

Черният монумент на Дед Хасан се извисява на едно от московските гробища

Етническият кюрд надхитря съперниците си в жестоки войни, в които умират над 1000 души. Той няма никакво намерение да се пенсионира и на 75 години ръководи умело руската мафия чрез принципа „разделяй и владей”. Край на живота му през 2013 г. слага снайперистки куршум, а смъртта му е гръм от ясно небе. Разстрелян е докато излиза от арменски ресторант в Москва в компанията на 30-годишна дама. Погребението му е помпозно, а на Хованското гробище в руската столица се събират всички мафиотски кланове. Надгробният му паметник от прескъп черен мрамор е повече от кичозен. Дядото е изобразен в цял ръст, а паметникът е изписан с благодарности към неговата личност.

Гангстерът Аслан Усоян е покосен от снайпер в центъра на Москва


Не така героична е смъртта на Борис Чубаров – друг известен в Русия престъпен бос. Заради любовта към водката той си отива от цироза на черния дроб, но пък надгробният му паметник на скромното Клещинско гробище в Новосибирск е истинско „произведение на изкуството.”

Любимият мерцедес на Борис Чубаров бе "погребан" заедно с крими боса

Каменният Чубаров е изобразен също в цял ръст, а любимият му „Мерцедес” – също в реален размер и с неговия номер. Чубаров е известен като „Боря Газирания”, поради факта, че е спечелил първите си пари от продажбата на газирана вода. В началото на 90-те години той печели и от градските игрални автомати в Новосибирск. Борис Чубаров е роден на 2 юли 1946 г. и умира на 13 юни 2004 г.

В редиците на помпозните мъртъвци се отличава и небеизвестният Вячеслав Иванков, по прякор Япончик. Приживе той бе обявен от САЩ за един от кръстниците на руската мафия. В края на юли 2009 г. той бе покосен от снайпер на излизане от тайландския ресторант “Тайский слон” в центъра на Москва. Според руски медии той бил там, за да урежда спор между две враждуващи мафиотски групировки. 69-годишният Иванков бе улучен в областта на корема, претърпява няколко операции, поставен е в изкуствена кома и в крайна сметка умира през октомври.

Погребението му, подобно на сбогуванията с други криминални авторитети, събира над 500 мафиоти на елитното Ваганковското гробище, където е погребан и руският бард Владимир Висоцки. Три дни преди това московската милиция окупира гробището и претърсва всички могили за бомби и взривни вещества. Цялата траурна церевония се ръководи от Дед Хасан. Иванков е положен в масивен разкошен дървен гроб, в който били поставени климатик и специално осветление. Половин година по-късно там се издига огромен масивен паметник на Япончик от черен мрамор на фона на разпятия.

Япончик бе положен във Ваганковското гробище, където са погребани именити руски творци и общественици


Япончик е роден през 1940 г. Той е един от най-старите “законни крадци” в СССР и след това в Русия. Прякорът Япончик (Япончето) иде от дръпнатите му очи. Други негови прозвища са Японеца, Асирийския зет и Иванец. Вячеслав Иванков започва да краде още на 14-годишна възраст. Същинската му престъпна дейност обаче стартира в края на 60-те г. Тогава той е взет в бандата на знаменития престъпник Генадий Корков-Монголеца. Япончик е използван заради изключителната си физическа сила, придобита още в училище, когато той е тренирал бокс. Участва в редица въоръжени нападения. Смята се, че още тогава е ликвидирал няколко души.

В един момент обаче милицията спира да го покровителства и той е осъден на 10 г. затвор. Присъдата е за изнудване на антикварни търговци и наркотрафиканти под фалшивата маска на сътрудник на МВР.

Гробът на Вячеслав Иванков винаги е отрупан с цветя



През 1992 г. Япончик заминава за САЩ като член на група, придружаваща знаменития актьор и режисьор Ролан Биков. Бандитът не се завръща в Русия. ФБР отчита, че след установяването му в нюйоркския район Бруклин в града зачестили показните убийства на преселници от бившия СССР. Япончик е обявен за заплаха за националната сигурност на САЩ. Причината е подслушан негов разговор, в който той отправя следната реплика: “Братлета, подготвям ви плацдарм в САЩ”.

САЩ обявиха Япончик за Кръстник на руската мафия


Само след три години той е арестуван там за сключване на фиктивен брак с цел легализиране на престоя си в страната, както и за изнудване на двама руски имигранти за 3,5 милиона долара. През 1998 г. мафиотът е осъден в Ню Йорк на 9 години и 7 месеца затвор. През 2004 г., месец преди да изтече срокът на присъдата в САЩ, Русия иска екстрадирането на Япончик. Вашингтон удовлетворява молбата на Москва. В родината си Япончик е обвинен за убийството на двама турски граждани в московски ресторант през 1992 г. Година по-късно Вячеслав Иванков е оправдан.

Грузинецът Николай Тутберидзе-Маци е погребан като египетски фараон – в бял мраморен саркофаг, до който е поставен негов внушителен паметник от бял мрамор. Маци е седнал величествено в престол, кръстосал крак въз крак. Грузинецът, който също бе сред босовете на руската мафия, си отива от естествена смърт – умира от рак през 2003 г.

Вечният дом на Николай Тутберидзе-Маци

Неговият съгражданин Малхаз Минадзе – също прочут криминален авторитет в Русия и Кавказ е убит през 2008 г. Роднините на гангстера взимат нестандартно решение - на надгробния му паметник освен него е изобразена и неговата съпруга, която по това време е жива и здрава.

  Гробът на Малхаз Минадзе