Как Саудитска Арабия тихомълком отсвири петродолара

Продажба на нефт във валута, различна от щатския долар, ще предизвика шок на световния пазар

Новини
17:22 - 14 Юни 2024
4846
Как Саудитска Арабия тихомълком отсвири петродолара

Саудитска Арабия реши да не поднови 50-годишното споразумение със САЩ за петродолара. То изтече на 10 юни тази година.

На 9 юни 1974 г. Саудитска Арабия и Съединените американски щати сключват тайно споразумение. Саудитците се съгласиха да увеличат производството на петрол, да го изнасят за САЩ на преференциални цени и да инвестират сериозно в американски държавни облигации. На свой ред американците осигуряват на Саудитска Арабия военна защита и доставки на оръжие и гарантират достъп до американски технологии. През 1974 г. икономиката на САЩ е изправена пред заплахата от истинска рецесия. Арабските страни от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) наложиха петролно ембарго срещу САЩ поради подкрепата им за Израел по време на военния конфликт (от 6 октомври до 25 октомври 1973 г.) между коалиция от арабски държави на една ръка и Израел от другата страна, което се случи.

Цените на петрола се учетвориха, фондовият пазар се срина, а инфлацията се повиши бързо.

През юли 1974 г. министърът на финансите на САЩ Уилям Саймън пристига в Саудитска Арабия на посещение (официално като част от обиколка на „икономическата дипломация“ в Европа и Близкия изток). Неофициалната и истинска причина за пристигането му е необходимостта да се неутрализира саудитското „петролно оръжие“ и да се убеди враждебното кралство да финансира бюджетния дефицит на САЩ.

Отказът обещава не само финансови проблеми за Съединените щати, но и разширяване на влиянието на СССР в Близкия изток.

Министър Саймън разбра, че американският държавен дълг е привлекателен и саудитците могат да се продадат на брилянтната идея, че Съединените щати са най-доброто място за инвестиране на петродолари.

Сключването на договора между Саудитска Арабия и Съединените щати изигра значителна роля в промяната на геополитическия баланс,

което в крайна сметка косвено повлия на поражението на СССР в Студената война.

Тайното споразумение не само „стартира“ близки отношения в областта на производството на петрол, но и в областта на оръжията. По този начин Съединените щати доставят модерни оръжия и осигуряват военно обучение, което укрепва военната позиция на страната в региона.

И в резултат на подобреното военно сътрудничество, Съединените щати успяха ефективно да противодействат на съветските военни и политически инициативи в Близкия изток.

А сега изненадващо (или те чак толкова) Саудитска Арабия изоставя петродолара и познавачи на петролните въпроси вещаят катастрофа, която поставя под въпрос бъдещето на щатския долар и световните пазарите. Между другото, милиардерите вече се подготвят за този срив. 

Но защо това може да се окаже голям проблем за петродолара?

Нарастването на цената на златото и цифровите валути е важно защото Саудитска Арабия напълно се отказва от доларовата търговия. Петродоларът бързо ще загуби стойност и много страни първо ще изчакат реакцията на администрацията на Байдън. Ако има такава, ще съобразят своите действия. Защото в миналото,

когато някой искаше да напусне доларовия стандарт или поне заплашваше да го напусне, САЩ веднага започват военни операции срещу тази страна.

Справка – Ирак, Либия и други.

Ако обаче доларът загуби статута си на резервна валута в някоя страна и САЩ не реагират, други страни ще я последват. Можеше ли това да се случи със Саудитска Арабия? Най-вероятно не, защото напоследък САЩ са твърде заети.

Както пише Binance, Мохамед бин Салман е решил да не подновява споразумението със САЩ, което изтече на 9 юни 2024 г. Тоест днес, след като не поднови споразумението, Саудитска Арабия има правото да продава нефт и други стоки във валути като юан, евро, йена и т.н., а не само в щатски долари. Това е голяма промяна, тъй като поставя под голяма въпросителна господството на петродоларовата система.

Тази система съществува откакто през 1971 г. Съединените щати отвързаха валутата си от златното покритие

Очакваше се решението на Саудитска Арабия да ускори процеса на отдалечаване от щатския долар като обяви, че ще спре да продава нефт само срещу долари, с което ще бъде сложен край на 50-годишния петродоларов пакт, подписан през юни 1974 г. Това решение ще промени значително динамиката на световната търговия с нефт и може да има

широки последици за ролята на щатския долар като доминираща световна резервна валута.

Историята

На 9 юни 1974 г. е подписан изключително важен пакт между Съединените щати и Саудитска Арабия. Две години преди това президентът Никсън отмени златния стандарт.

САЩ имаха проблеми не само с валутата си, но и с икономиката си, а също и със златото.

Икономиките на други държави също бяха в криза. Страни като Франция настояват Съединените щати да репатрира златото им. Франция подтикваше и други държави да изтеглят златото си, съхранявано в САЩ.

По ирония на съдбата през 2016 г. Германия изпрати в САЩ делегация, която си поиска златото, но Федералният резерв заяви, че ще му отнеме 7 години, за да върне златото. Днес виждаме, че някои африкански държави се опитват да си върнат златото. Индия също се опитва да си върне златото.

Този цикъл се повтаря отново 50 години по-късно. Има големи икономически цикли, които се повтарят през 50-100 години. 100-годишният цикъл е следствие от спукването на огромен балон, основан на печатането на пари, водещо до парична експанзия. Докато 50-годишният цикъл е например пактът между Саудитска Арабия и Съединените щати. Този пакт имаше огромно влияние върху света; все още живеем под това влияние.

Но какво стана в Съединените щати след този пакт? Получи се огромна инфлация, защото много страни решиха да купуват нефт. И тъй като Саудитска Арабия каза, че го продава само срещу долари, това доведе до увеличаване търсенето на долари през следващите няколко години – от 1974 до 1976г.

В САЩ потекоха пари и това създаде огромен инфлационен балон и последвалия крах.

На 9 юни 1974 г. в. „Ню Йорк Таймс“ публикува статията „Крайъгълен пакт се подписа между САЩ и Саудитска Арабия (‘Milestone’ Pact is signed by US and Saudi Arabia). Ето съдържанието накратко:

„САЩ и Саудитска Арабия подписаха днес мащабно военно и икономическо съглашение,“ което, според двете страни „предвещава ера на все по-тясно сътрудничество.“ Американски официални лица, коментиращи първото подобно споразумение между САЩ и арабска страна, заявиха, че „се надяват новото споразумение да тласне Саудитска Арабия към увеличаване производството на петрол и че самото партньорство ще се превърне в модел за икономическо сътрудничество между Вашингтон и арабските страни. Шест-страничното споразумение бе подписано в сградата на Blair House, намираща се точно срещу Белия дом, от държавния секретар Кисинджър и принц Фанд Ибн Абдел Азиз – втори заместник министър-председател и полубрат на крал Фейсал.“

В резултат, Саудитска Арабия започна да продава нефта само срещу долари,

като по този начин предизвика невероятно и ненаситно търсене на долари. Именно оттогава САЩ започнаха да изнасят инфлация в огромни мащаби. Независимо от договореното и подписано споразумение в Бретон Уудс, сделката със Саудитска Арабия беше много важна. Защо?

Защото нефтът движеше света.

Тогава не се е добиваше слънчева или вятърна енергия и т.н. Имаше само нефт. С помощта на Съединените щати Саудитска Арабия започна да добива нефт в огромни количества. Тъй като имаше толкова много нефт – изобилен и евтин и тъй като го продаваха само в щатски долари,

това доведе до невероятен бум на Съединените щати.

И ето, че преди две години се появи информация, че Саудитска Арабия е подписала с Китай споразумение за „50 плюс, плюс години“. Направиха го тихо, без шум. На официално равнище омаловажаваха значението на това събитие. Например в статия от 20 ноември 2023 г. се казва, че саудитските официални лица постоянно омаловажават вероятността кралството да започне да продава своя нефт на Китай или на други големи вносители във валути, различни от щатския долар.

И така, Саудитска Арабия подписва споразумение за доставка на нефт на Китай преди около две години,

през септември 2022 г. Но в него не се споменава, че ще започне да приема други валути. След това се появиха статии, че Саудитска Арабия обмисля да приема валути, различни от щатския долар. А по-късно между Саудитска Арабия и Китай беше открита линия за валутен суап. През цялото това време Саудитска Арабия танцуваше по тази тънка линия. Правим ли го или действително ще го направим?

Казваха - проучваме този въпрос. Опитаха се да сондират Съединените щати дали ще се противопоставят, но реакция от страна на САЩ нямаше. Докато накрая изтече срокът на договора за петродолара. Така настъпи нов ден за Саудитска Арабия, Китай, САЩ и останалата част на света. Може ли да се мисли, че сега всичко ще се срине? Не. Може ли да се мисли, че саудитското правителство ще направи официално изявление днес. Малко вероятно е.

Но ето какво според анализатори ще се случи през следващите четири седмици. Саудитското правителство ще сключи сделка с някого по света за официална

продажба на нефт във валута, различна от щатския долар и това ще предизвика шок на петролния пазар,

който все още се оценява в долари и индекса DXY (указващ съотношението на щатския долар към кошница от основните валути), което пък естествено ще се отрази на биткойна и златото.

Още на 15 март 2022 г. Wall Street Journal излезе със заглавие „Саудитска Арабия обмисля да приема юани вместо долари.“ Това бе предизвикателство към Белия дом начело с Байдън, чиято администрация се занимава повече с близане на сладолед и лъжене на всички около тях, вместо действително да направи нещо за нацията.

Така, през 2022 г. Саудитска Арабия обмисля възможностите. Но все още се придържа към споразумението, подписано със САЩ през 1974 г. В същото време през 2022 г. подписва споразумение с Китай за доставка на петрол и го обявява месеци по-късно,

когато водещата преса изобщо не го отразява.

Така че може да гадаем какво ни очаква в бъдеще.

През 2023 г. Саудитска Арабия откри суап линия с Китай, която дава на арабите достъп до юана. И накрая, само преди ден Саудитска Арабия се присъедини към пилотната версия на програмата за дигитални валути на Централната банка, която е доминирана от Китай.

Да, саудитците продължават да продават нефта на Китай за долари. Китай все още има нужда от долари. Саудитска Арабия все още се придържа към съглашението от 1974 г. А американската валута отива или в доларовата каса, или за закупуване на държавни ценни книжа.

В същото време през последните две години Китай ускорено се чисти от долари,

облигации или други ценни книжа. Краят на май 2024 г. беляза рекорд – изчистиха над 53 млрд. долара. Бавно ликвидират активите си, точно както Уорън Бъфет и Джеф Безос продават акциите си. Дори Джейми Даймън продава акции на собствената си банка за първи път в живота си. Защо го правят?

Защото осъзнават, че парадигмата в света се е променила. Днес официално анулираме петродолара, която система съществува от юни 1974 г.

Доминирането на щатския долар намалява, тъй като Русия и Саудитска Арабия обмислят използването на китайския юан за петролни сделки и може да се наложи инвеститорите да започнат да преразглеждат своите дългосрочни инвестиционни стратегии, коментира главният изпълнителен директор и основател на една от най-големите в света независими финансови консултантски и компании за управление на активи, DeVere Group.

Предупреждението на Найджъл Грийн гласи, че

промяната в начина, по който се извършва глобалната търговия с петрол ще има широкообхватни последици за икономиките

и, следователно, за инвеститорите по света.

„Един от най-значимите резултати от тридневната среща на върха през април между руския президент Владимир Путин и китайския му колега Си Дзинпин беше, че Путин обяви, че Русия сега подкрепя използването на китайския юан за петролни споразумения“, каза Грийн. Това предполага, че втората по големина икономика в света – Китай – и Русия активно

възнамеряват да намалят господството на щатския долар като основа на международната финансова система.

Най-важното събитие за тази година няма да бъдат изборите в САЩ, а срещата на върха на БРИКС през октомври: Там ще се обсъжда въпросът за разплащанията между страните от БРИКС извън доларовата система.

Но истинският удар ще бъде, когато страните от БРИКС се споразумеят коя от ТЕХНИТЕ борси ще определя цените на петрола, газа и златото – във валутите на страните от БРИКС, при условие че на тези борси няма да се допускат други валути.

Доларът няма да е необходим за плащанията за най-ценното: на материалните неща. И за какво ще е необходимо?

Особено с размера на необезпечения и фактически неизплатим дълг, който Съединените щати са натрупали?

Това е като „Долче и Габана” – хората плащат за нещата, които купуват, за да бъдат надценени поради рекламирана марка. Ето какво е доларът днес. И ако хората имат възможност да прехвърлят пари за стоки, без да използват нито долара, нито контролираната от американците платежна система, тогава защо изобщо е необходим доларът?

Единственият проблем е, че в този случай собствениците на доларовата система ще имат само един изход – да сринат всичко, за да отпишат дълговете си и да обезценят активите на други хора. Тоест да въвлекат света в световна война.

Вече са го правили два пъти…