Как се е появил един от най-популярните музикални инструменти - китарата

Новини
13:40 - 29 Ноември 2021 (обновена)
3955
Как се е появил един от най-популярните музикални инструменти - китарата

Историята на китарата е много интересна и все още не напълно разкрита от учените, защото много националности, народи и хора са допринесли за създаването й.

Изобретателят на съвременната китара: Антонио де Торес

По-нататъшното развитие на китарата ни връща в Испания, в средата на 19 век. Най-добрият майстор дърводелец на инструменти и машини Антонио де Торес е донесъл повечето знания, които по-нататък дал на производителите на китара, за да се комбинират и да ги усъвършенстват. Смята се дори, че той е бащата на съвременната китара. Той увеличил тялото, но използвал по-тънко дърво. Това му позволило значително да се увеличи обема. Това е дало на китарата Torres дължина 65 см, което все още е стандарт за 4/4 концертни китари днес.

За да може да запази стабилността,  въпреки големия и тънък таван, Торес разработил опора от две допълнителни подпори. Използвания дървен материал и неговата гениална обработка предотвратяват изкривяването, има идеална способност да вибрира и са приятни и подходящи за инструмента. С това Торес усъвършенства китарата, което бързо я прави популярен инструмент и дори средство за съблазняване ... И до днес (почти) всички класически китари са изградени по модела на китара на Торес.

Сеговия, Августин и найлоновите струни

За най-старите лютни растителните влакна са били преработени на струни, тъй като те се разкъсват бързо и не звучат особено силно и красиво, те са заменени от чревни струни при прехода от Средновековието към Ренесанса. Те обаче не са особено устойчиви на разкъсване, а също така са скъпи и сложни за производство.

По предложение на легендарния класически китарист Андрес Сеговия, предприемачът Алберт Августин създал процес за производство на струни от новопоявилите се найлонови влакна.

Това развитие също успява да се утвърди бързо и в дългосрочен план. И до днес концертните китари са нанизани с найлонови струни, като трите басови струни са допълнително обвити със стоманена тел.

Източник: musicshopbg.com