Как се стигна до корона кошмара в Русия?

По-лесно е да създадеш ваксина, отколкото да накараш хората да я ползват

Топ
13:46 - 02 Юли 2021
7438
Как се стигна до корона кошмара в Русия?

През август 2020 година Русия стана първата държава, регистрирала ваксина срещу COVID-19. Десет месеца по-късно страната е изправена пред нова вълна на заразата, докато Европа и САЩ започват да се възстановяват от пандемията. Така започва анализът на Веселин Нанов за "Свободна Европа" на ситуацията във владенията на Владимир Путин.

21 258 нови случая на COVID-19 са регистрирани в Русия само за понеделник, 28 юни, показват данните на руския национален щаб за борба с пандемията.

За същото денонощие са починали 652 души с коронавирус. Това е пореден мрачен рекорд от началото на епидемията. Официалните данни показват, че броят на потвърдените нови случаи през последните две седмици е нараснал с 66% спрямо предишния 14-дневен период.

Очевидно заразата в Русия е във възход. До този момент президентът Владимир Путин казваше, че Русия е “надвила пандемията”, но в свое изказване преди дни самият той признава, че “ситуацията е взела лош обрат”.

Как се стигна дотук?

Оказва се, че да създадеш ваксина е по-лесно, отколкото да убедиш гражданите да се имунизират. Процесът на масова ваксинация в Русия започна през януари. До този момент само 12% от населението на страната са напълно ваксинирани. Толкова са и в България. За сравнение 150 милиона души са ваксинирани срещу COVID-19 в САЩ за същия период от време. Това се равнява на 46% от населението.

Четири ваксини срещу COVID-19 са регистрирани в Русия до този момент. Освен "Спутник V", в Русия се разпространяват препаратите Спутник Light, EpiVacCorona и CoviVac.

Спутник Light се прилага в една доза и производителите не крият, че препаратът предоставя по-слаба защита от "Спутник V". Производителите на EpiVacCorona съобщиха, че близо половината от доброволците, върху които ваксината е тествана, са загубили анителата си срещу вируса в период от девет месеца след имунизацията. Резултатите от изпитванията на CoviVac все още не са публикувани, въпреки че ваксината е достъпна в болничните заведения.

Така излиза, че "Спутник V", която по данни на производителя е ефективна в над 90% от случаите, е най-надеждният препарат в Русия. Световната здравна организация и Европейската агенция по лекарствата обаче все още не са одобрили "Спутник V", поради липса на достатъчно данни от изпитвания.

Несигурността относно ефективността на тези препарати вероятно допринася за ниския брой желаещи да се ваксинират. Близо 62% от руските граждани не смятат да се ваксинират, а 55% не се страхуват да прекарат вируса, показват данни на независимия център Левада от месец май.

По информация на руските власти 90% от новите случаи се дължат на Делта варианта на коронавируса, произхождащ от Индия. Според Василий Власов, който е професор по епидемиология във Висшата школа по икономика в Москва, ръстът в случаите се дължи и на разхлабването на противоепидемичните мерки.

“Те [държавните органи] спряха да се борят срещу разпространението на заразата. Всички публични пространства бяха отворени, всички кина, театри и концертни зали. Хората спряха да носят маски. Всичко това създаде изключително благоприятни условия за разпространението на вируса,” каза Васов в интервю за Financial Times.

Кремъл си е поставил цел да ваксинира 60% от населението срещу COVID-19 до есента. Този къс срок се дължи на наближаващите парламентарни избори в Русия, които са насрочени за септември, както и на нарастващото гражданско недоволство от подновяването на противоепидемичните мерки.

Според независимия демограф Алексей Рашка тази цел е непостижима при сегашния темп на ваксинационния процес.

“Нивата на заразяване ще преминат през пик към средата на юли, което означава, че Русия няма да се сблъска с пълните последици от третата вълна до втората половина на месеца. Тогава нивата на смъртност ще са абсолютно ужасяващи”, каза Рашка за Financial Times.

Какви мерки предприемат властите?

Москва реагира на скока в заболеваемостта като издаде заповед, с която задължава всички граждани на възраст между 18 и 60 години да се ваксинират. От следващата седмица посетителите в ресторанти ще трябва да представят QR код, който удостоверява, че са ваксинирани, преболедували са вируса в последните шест месеца или имат негативен PCR тест, правен до три дни по-рано.

Междувременно Кремъл делегира отговорността за ускоряване на ваксинационния процес на местните власти, а те от своя страна я прехвърлят на работодателите.

Местната управа в Москва задължава всички служители в държавния сектор да се ваксинират. Разпоредбата на кмета Сергей Собянин предвижда глоби за работодателите в държавни предприятия, които не успеят да убедят поне 60% от служителите си да се ваксинират до 15 август.

Няколко други региона са предприели подобни мерки. В 18 от тях ваксинацията вече е задължителна. В действие е забрана за неваксинирани посетители по черноморските курорти в страната, както и пълен локдаун в Бурятия, която се намира до езерото Байкал.

Липсата на навременни мерки обаче създаде възможност редица обществени събития да се проведат в страната през последните седмици въпреки ръста в заболеваемостта. Най-масови сред тези събития са мачовете от Европейското първенство по футбол, както и абитуриентски балове в Санкт Петербург.

Наближаването на изборите носи риск от предизборно отхлабване на мерките, което още повече да влоши ситуацията. Миналата година руското правителство рязко ограничи мерките срещу COVID-19 в страната преди гласуването на нов закон, който позволи на президента Путин да остане на власт потенциално до 2036 година. Самият Путин, както и повечето висши държавни служители рядко носят маски по време на свои публични изяви.