Какъв ще е отговорът на Москва на ударите със западно оръжие

Москва предупреждава САЩ да не си правя грешни сметки, които могат да имат фатални последици, заяви заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков

Украйна
19:43 - 03 Юни 2024
4944
Какъв ще е отговорът на Москва на ударите със западно оръжие

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков направи редица остри изявления относно ударите със западни оръжия по руска територия и украинските удари по РЛС за ранно предупреждаване за ядрен удар. Рябков призова САЩ да се отнесат "с максимална сериозност" към руските предупреждения относно отговора на ударите с американско оръжие по руска територия. "Москва предупреждава САЩ да не си правя грешни сметки, които могат да имат фатални последици", заяви Рябков. Ударите по ядрените радари могат да получат "асиметричен отговор". "Подобни опити ще бъдат парирани, отговорът може да бъде асиметричен", заяви заместник-министърът на външните работи.

Това е първият официален коментар от страна на Руската федерация относно ударите по руските РЛС.

След като западните държави, включително Съединените щати и Германия, разрешиха нанасянето на удари с оръжия по руска територия, много се обсъжда какъв ще бъде отговорът на Руската федерация, коментира украинското издание "Страна".

Москва вече нееднократно е заеявала, че ударите със западно оръжие по Русия са "червена линия", и заплашваше с различни ответни действия, включително и с ядрен удар. Какво да очакваме от Кремъл сега, след като правото да се използват западни оръжия на руска територия беше официално потвърдено?

На първо място, трябва да се каже, че постоянните заплахи от страна на Москва за използване на ядрено оръжие не означават, че тя възнамерява да ги изпълни "тук и сега". Руските ядрени оръжия са единственото нещо, което възпира страните от НАТО да се намесят пряко във войната на страната на Украйна и да увеличат максимално военната си помощ. Ето защо Руската федерация постоянно напомня на различни нива, че може да ги използва.

Струва си да се отбележи също така, че използването на ядрени оръжия крие огромни рискове за самата Русия. Например един ядрен удар по Украйна може да изпрати Русия в международна изолация, да разруши отношенията ѝ със страните от "глобалния юг" и на първо място с Китай. А ядрен удар по страните от НАТО може да предизвика ответен ядрен удар по Русия и световна война със заплаха от гибел на цялото човечество. Ето защо поводът и обстоятелствата ще играят огромна роля за решението на Москва да използва ядрено оръжие.

Русия вече използва почти целия си военен потенциал в Украйна и следователно Москва има само две възможности в резерв.

Първата е използването на ядрени оръжия в Украйна.

Втората е да нанесе удари по страните от НАТО с конвенционални или ядрени оръжия.

Възможните причини Москва да реши да използва тези варианти се делят на три групи.

Първата е заплахата от военно поражение. Ако се съди по публикациите в западните медии, през 2022 г. Вашингтон сериозно се е опасявал, че Москва ще използва ядрено оръжие, ако Русия бъде изправена пред поражение във войната. Нещо повече, медиите пишат, че именно поради това САЩ не са дали разрешение на ВСУ да започне настъпление в Запорожкото направление през есента на 2022 г., за да пробие към Крим, въпреки че тогава, за разлика от 2023 г., то е можело да бъде успешно, тъй като руснаците все още не са имали време да изградят там укрепителни линии. Именно заплахата от използване на ядрено оръжие от страна на Русия е свързана с това, което Зеленски нарича "страх на Запада от руско поражение". Ситуацията на фронта сега обаче, за разлика от края на 2022 г. и началото на 2023 г., не заплашва Русия с поражение. Напротив, руската армия напредва и има инициативата. Сегашното "ограничено" разрешение за използване на западни оръжия може да повлияе на ситуацията на Харковския фронт, но не и на войната като цяло.

Ето защо от чисто военна гледна точка не е необходимо Москва да предприема резки ответни действия (нанасяне на удари по страни от НАТО или използване на ядрено оръжие). По същия начин няма да има нужда да го прави, ако инструктори на НАТО навлязат в Украйна. Ситуацията ще бъде различна, ако НАТО се намеси пряко във войната на страната на Украйна. Тогава, предвид несъпоставимостта на възможностите на Русия и НАТО в областта на конвенционалните оръжия, Москва ще бъде изправена пред въпроса за използване на ядрено оръжие, за да избегне военно поражение.

С тази перспектива е свързана и втората възможна причина - пресичането на "червените линии".

На Запад има своя "партия на войната", която вярва, че Москва няма да посмее да използва ядрено оръжие и следователно няма нужда да се страхува от нейните заплахи, и по тази причина Западът трябва да се включи във войната докрай, пренебрегвайки всякакви "червени линии" на Кремъл. Но в Русия също има "партия на войната", която казва, че ако се позволи на Запада да пресича безнаказано "червените линии", силата на ядрените заплахи на Москва ще бъде обезценена и НАТО ще върви стъпка по стъпка напред - ще разреши удари с ракети с голям обсег, ще започне да доставя всякакви оръжия без ограничения, ще затвори небето и накрая ще въведе войски в Украйна.

Информационният натиск също играе своята роля. Още сега, след ударите със западни оръжия по Белгород, в руските военни канали в Telegram се надига вълна от възмущение - "къде са нашите червени линии", "какви са нашите отговори на тези удари", "защо хусите не се страхуват да атакуват американските самолетоносачи, а ние се страхуваме" и т.н.

В Русия има и друга гледна точка. Която гласи, че сега времето работи за Руската федерация: Украйна се изчерпва, водещите страни от "глобалния юг" не се присъединиха към западните санкции и не подкрепят "формулата на Зеленски", на Запад протичат сложни вътрешнополитически процеси, свързани по-специално с евентуалната победа на Тръмп, което поставя под въпрос стабилността на подкрепата за Украйна. Ударите със западно оръжие по Русия няма да променят хода на войната. Ето защо не е в интерес на Москва да предприема резки ходове, които биха могли да доведат до пълноценна международна изолация на Руската федерация. Поне докато НАТО не реши да се намеси във войната пряко и по своя инициатива, което ще позволи на Кремъл да оправдае "резките ходове" в очите на Глобалния юг.

Не е известно къде точно Кремъл всъщност чертае "линиите", чието пресичане би довело до използване на ядрени оръжия или удари срещу страни от НАТО. Що се отнася до сегашното "ограничено" разрешение за удари със западни оръжия, Москва го коментира на официално ниво доста пестеливо. А медиите и блогърите, близки до Кремъл, го представят като "местен" проблем, който не оказва влияние върху хода на войната. Но това е за момента. Не е много ясно как ще бъде в бъдеще, особено ако ударите по Белгород се засилят.

Все пак Москва официално маркира "червената линия" поне веднъж - след изявленията на Камерън за разрешение за удари с ракети с далечен обсег на руска територия руското външно министерство заяви, че в отговор ще бъдат ударени британски военни обекти. Путин също така неведнъж е сигнализирал, че Русия ще нанесе удари по страни от НАТО, вероятно дори с ядрено оръжие, ако те ангажират войски в Украйна.

Ако Русия реши да "отвърне на удара" след пресичането на поредната "червена линия", това вероятно ще бъде някакъв вид предупредителен удар срещу страни от НАТО първо с конвенционални оръжия. Например по някой обект (руските медии често споменават като такъв летището в Жешов). Или пък руснаците ще започнат да свалят западни шпионски самолети над Черно море. И тогава всичко ще зависи от реакцията на НАТО. Също така, като "предупреждение" към Запада, някои фигури в Русия предлагат нанасянето на "демонстративен" ядрен удар по Украйна.

И накрая, третият вариант, при който Русия може да използва ядрено оръжие (или по-точно официално да обяви такова намерение), е свързан с популярната в определени кръгове в Русия теория, че е възможно бързо да се постигнат всички цели на войната, като се доведе въпросът до ръба на пряк военен сблъсък между Русия и НАТО, постави се ултиматум със заплахата за използване на ядрено оръжие и, възползвайки се от страха на Запада от ядрена война, се наложат собствените условия. Както за Украйна, така и за новия световен ред. Ако се съди по дискусията, която се води в Русия, не всички там подкрепят тази теория. Въпреки това темата се популяризира активно от "партията на войната". И колкото повече "червени линии" пресича Западът, толкова по-силно звучи неговият глас.

Както в Русия, така и на Запад има сили, които подкрепят максималната ескалация, и има сили, които са против нея. Досега военно-политическото ръководство и на САЩ, и на Руската федерация, въпреки острата взаимна риторика, се въздържаха от подхлъзване към радикални варианти, без да бъдат прекрачени определени граници.

Въпреки това дневният ред на "партията на войната" все още доминира в информационното пространство на Украйна, Русия и Запада, като третира умереността и нежеланието за ескалация не като мъдрост, а като малодушие или дори предателство.

В такава атмосфера всяка искра може да доведе до глобален пожар. Само скорошното прекратяване на войната може да гарантира, че това няма да се случи, пише в заключение "Страна".