Какво се крие зад розовото езеро? (СНИМКИ)

Халобактерии били причината за необичайния цвят на Хилиър

Топ
11:33 - 18 Август 2019
8084
Какво се крие зад розовото езеро? (СНИМКИ)

Езерото Хилиър, разположено на остров Мидъл в югозападната част на Австралия, е сред най-невероятните природни феномен. Неслучайно то привлича туристи от цял свят. Намира се едва на няколко крачки от океана и е оцветено, при това съвсем естествено, в наситено розово. 

Първоначано учените предполагаха, че психеделичната окраска на водния басейн се дължи на комбинацията от морска сол и високите нива на сода бикарбонат, която се среща във водите на езерото.

Наскоро обаче австралийският микробиолог Кен Макграф успя да докаже, че този уникален цвят на водата е вследствие от на т.нар. халобактерии (Halobacteriaceae) и други родствени микроорганизми, способни да живеят в среда с високо съдържание на сол. Освен това в езерото са открити бактерии Dechloromonas Aromatica, които разрушават съединенията в химични разтворители. Учените смятат, че те са останали във водоема от началото на ХХ век, когато около езерото е имало производство на кожени изделия.

От птичи поглед езерото Хилиър изглежда ярко, бонбонено розово. Погледнато от брега обаче то е по-скоро прозрачно, нежнорозово. Бреговете му са покрити със солни наноси, изхвърлени от изключително солените води на уникалния природен феномен.