КАКВО СЕ СЛУЧВА? Петно с плашещи размери се появи върху Слънцето (СНИМКА)

Учените предупреждават, че може да доведе до последици за хората в следващите дни

Актуални новини
14:00 - 09 Август 2024
4706
КАКВО СЕ СЛУЧВА? Петно с плашещи размери се появи върху Слънцето (СНИМКА)

Петно с плашещи размери се появи на Слънцето след мощни изригвания. Зоната ще бъде на нивото на Земята на 9-10 август 2024 г.

Сайтът XRAS, който е научна платформа за събиране на информация за активността на Слънцето, публикува съобщение за появата на ново, много голямо петно върху звездата. Площта му е 1000 единици, което не надвишава рекордния размер на петната, но се появи съвсем наскоро - след миналите ярки изригвания.

„Кадри показват активен регион № 3780, който се появи иззад ръба на Слънцето на 4 август и вече има плашещи размери. Площта на региона сега е 1000 единици (така наречените милионни части от слънчевото полукълбо). Това означава, че това едно петно покрива около 0,1% от видимата повърхност на Слънцето“, се казва в публикацията.

Според уебсайта слънчевите петна, които са рекордни в историята на наблюденията, са достигнали размери от 2-3 хиляди единици, така че новото петно все още е далеч от постигане на шампионски статус. Учените обаче все още следят какво се случва, тъй като това не само е свежо и голямо петно, но много скоро ще бъде на нивото на Земята. Ориентировъчно това ще се случи на 9-10 август 2024 г. Това също може да доведе до редица последствия за човечеството, поне по отношение на магнитните бури.