Какво значат цветовете, с които боядисваме яйцата?

Стил
15:57 - 21 Април 2022
3200
Какво значат цветовете, с които боядисваме яйцата?

Червено, жълто, зелено – каква е символиката на боите, с които боядисваме яйцата?

Със сигурност знаете или подозирате за някои от тях, други пък ще ви изненадат. След като разберете значението на всеки един цвят, несъмнено ще имате любимци, с които ще боядисате яйцата си.

Червената боя е може би една от най-популярните, що се отнася до боядисването на великденски яйца. Най-разпространеното разбиране и вярване за символиката на червения цвят е свързано със саможертвата на Иисус Христос и кръвта, която той пролива, разпънат на кръста.

Червеното може да изглежда прекалено крещящо и ярко за един нежен сезон като пролетта, но неговата цел е именно да изпъква сред останалите обагрени яйца.

Червеното яйце е първото, което боядисваме, и това, което символизира едно от най-драматичните събития в християнската религия. Пурпурният цвят символизира богатство, а великденската традиция го възприема като знак на аристокрация и високо положение в обществото. Това разбиране съвсем не е случайно, защото в миналото пурпурният цвят е бил показателен за мястото в социалната йерархия и е бил любим на кралските фамилии.

Зеленият цвят също е един от най-популярните, когато стане дума за боядисване на великденски яйца. Зеленото символизира идващата пролет, зараждането на нов живот.

Зеленият цвят ни придава усещането за свежест и носи със себе си аромата на току-що окосена трева. Зеленото най-често се асоциира с безсмъртието и нестихващата надежда.

Синьото е един от любимите цветове на всички деца, а и на възрастни. Причината за това е, че свързваме синия цвят с приятни места и усещания – морето, безоблачното лятно небе и т.н. Синият цвят най-често е приеман като символ на мира, новото начало, започването на чисто, невинността, божествения рай.

Значението на жълтата боя със сигурност никак няма да ви озадачи. Жълтото е свързвано със светлина, вяра и със Слънцето като цяло. Жълтата боя, с която ще обагрим яйцата си ще носи топлината и уюта на дома и надеждата от очакващите ни хубави мигове.

Оранжевият цвят е символ на приятелството и новите запознанства, като някои от значенията му се припокриват отчасти и с тези на жълтото.

Розовата боя може да се асоциира с новото начало, но тя символизира и любовта, новите трепети в живота ни, както и флирта.