Кълъчдароглу леден, не поздрави Ердоган за победата

Защо лидерът на опозицията не прояви достойно и демократично поведение?, пита правосъдният министър

Новини
19:00 - 30 Май 2023
1807
Кълъчдароглу леден, не поздрави Ердоган за победата

Турският опозиционен лидер Кемал Кълъчдароглу не е поздравил президента Реджеп Тайип Ердоган за изборната победа на балотажа на президентските избори на 28 май, на който му беше съперник за поста, съобщи министърът на правосъдието Бекир Боздаг, цитиран от турските медии.

Боздаг обяви това в пост в Туитър.

"Световните лидери се наредиха на опашка, за да поздравят г-н Реджеп Тайип Ердоган, който спечели изборите. Но кандидат-президентът на Националния алианс г-н Кемал Кълъчдароглу все още не е поздравил г-н Ердоган и не му е пожелал успех", написа Боздаг в Туитър. "Защо г-н Кълъчдароглу не прояви едно толкова достойно, цивилизовано, морално, уважително и демократично поведение? Твърде трудно ли беше?", пита още министърът в поста.

Според все още неокончателните резултати от балотажа в неделя досегашният президент Ердоган печели 52,18 процента от гласовете, а съперникът му от опозицията Кемал Кълъчдароглу - 47,82 процента.

Лидерката на опозиционната "Добра партия" Мерал Акшенер поздрави Ердоган за победата още вечерта в деня на балотажа, като изрази надежда, че решението на турския народ ще бъде от полза за народа и страната. Тя препоръча на досегашния и бъдещ президент да извлече поука от изборните резултати, предаде БТА.

"Надявам се, че амбицията му за победа няма да го заслепи отново. Клеветите и обидите няма да хвърчат във въздуха. Надявам се, че този път той ще признае, че е президент на всеки гражданин, живеещ в тази страна, независимо дали е гласувал за него или не, и ще се държи подобаващо", пожела Акшенер.