Калфин: Да намерим мястото си на производител на отбранителна техника

Новини
13:55 - 01 Април 2023
1295
Калфин: Да намерим мястото си на производител на отбранителна техника

България трябва да намери своето място на производител на отбранителна техника в общата европейска политика, заяви в интервю за БНР бившият външен министър Ивайло Калфин.

 По думите му разходите за отбрана в Европейския съюз ще растат и политиките ще стават все по-координирани, както между страните-членки на Съюза, така и със стандартите на НАТО.

"Ако ще има единна европейска защита и България примерно ще е принудена да купува абсолютно всичко от други европейски страни и нищо да не продава, да не натоварва своята индустрия - това не е добре за нас", посочи той. 

Според него Европа има много добра отбранителна индустрия. "Но силата й ще бъде, ако го направи заедно. За да се изправиш и да бъдеш конкурентен срещу големите производители, ти също трябва да бъдеш достатъчно голям и достатъчно солидно подпомогнат от държавни поръчки". 

Високото производство на отбранителните мощности генерират икономически растеж, коментира още Калфин в предаването "Събота 150". По думите му трябва да се намери баланс между увеличените разходи за военно производство и останалите пера в бюджета, които не могат да бъдат пренебрегнати

"Не отдавна стана ясно, че войната няма да приключи бързо. Би трябва да се настроим, че това ще бъде продължаващ конфликт. Може би в един момент ще утихне интензивността му, ще се превърне в поредния голям замразен конфликт около Русия.

Засега той е в много гореща фаза и единствената възможност е да се окаже сериозна помощ на украинската държава. 

В противен случай тя няма да има възможност да се справи с руската агресия. ЕС започна подкрепата и тази подкрепа трябва да продължи. Скъпо упражнение е това, но ако отпадне в този момент, би било много по-лошо".