Калин Стоянов иска да остане вътрешен министър

Синдикатът на служителите на МВР застана зад него

Актуални новини
19:43 - 10 Август 2024
1520
Калин Стоянов иска да остане вътрешен министър

Пред номинираната за служебен премиер Горица Кожарева Калин Стоянов представил подробен анализ за дейността на МВР, включително и план за прием на България в Шенген по суша.

„Стегнат, много професионален разговор, но личното мое усещане е, че бъдещият служебен премиер е и ще бъде подложен на брутален политически натиск относно това аз да не продължа на поста министър на вътрешните работи“, коментира служебният министър на вътрешните работи.

Стоянов обясни, че иска да запази поста си и призова Горица Кожарева да вземе самостоятелно решение.

„Моята нагласа е, че аз искам да остана. Знам какви са проблемите. За голяма част от тях се иска време. Най-важното е да работя за хората и да работя за служителите на МВР. Предполагам и усещам, че има и други имена, с които тя ще проведе разговор“, добави той.

Синдикатът на служителите на вътрешното министерство изпрати позиция до медиите в подкрепа на Стоянов и срещу „увеличаващите се опити за политическа употреба на институцията“.

"Надяваме се определената за кандидат за служебен министър-председател Горица Грънчарова-Кожарева да се запознае с процесите и динамиката в отношенията между министрите на вътрешните работи и СФСМВР и вярваме, че ще подходи отговорно, като с избора си осигури нужното спокойствие и устойчивост, за да има условия за работа и резултати - такива, каквито обществото очаква от нас", се казва в съобщението от СФСМВР.

От синдиката изразяват надежда тя да подходи обективно и рационално към избора и назначаването на служебен вътрешен министър.

Синдикалната организация отбелязва, че се увеличават опитите за политическа употреба на институцията МВР и работещите в нея професионалисти.

Също така посочват, че "внушенията" за манипулиране на изборите от 9 юни и "критиките" към пожарникарите, както и "неоснователното сатанизиране на МВР от политическите представители" се приемат като индиректно обвинение и обида към всички 50 хил. души, работещи в МВР.

"Ако има доказателства за манипулиране на изборите от служители в системата, то тази информация трябва да бъде представена не на медиите и широката общественост, а на прокуратурата", заявяват от СФСМВР.