Калин Врачански се оказа татко на пет деца (СНИМКИ)

Общество
22:47 - 02 Април 2021
14789
Калин Врачански се оказа татко на пет деца (СНИМКИ)

Любимецът на зрителите - Калин Врачански се оказа изненадващо баща не само на едно, а на пет деца. В случая обаче не в живота, а на сцената. Харизматичният и талантлив актьор ще покаже певческите си умения в Софийска опера, където влиза в главната роля на учителя Андреев в мюзикъла "Баща ми бояджията". Специално участие има легендата на Сатиричния театър - Славчо Пеев, който е първи изпълнител на ролята на Богаташа от едноименния филм на режисьора Стефан Димитров. 

Идеята за сценичната реализация на „Баща ми бояджията“ е на режисьора Пламен Карталов, за да се продължи животът на едно изключително творчество, на един филм – мюзикъл направен през 1974 г. с легендарни български артисти. За първи път това се случва със същия ентусиазъм и страст да се развива мюзикълът като жанр и в Операта. А това е в баланс с приоритетите от великите примери на световната съкровищница от престижния оперен репертоар на Софийската опера.

А ето и сюжетът на "Баща ми бояджията", познат на поколенията 40+. 31 декември 1932 година. Андреев е учител по история, останал без работа в навечерието на Нова година. Липсата на пари го притеснява и заедно с петте си деца решава да посети братовчед си Спас, за да поиска от него заем.

Стигайки там, разбират, че братовчедът е изгонен от работа и също няма пари. Отчаяни, бащата и децата скитат по улиците на София и наблюдават забавленията на хората. Уморени и премръзнали, те се прибират към дома. По пътя срещат техен съсед, богат фабрикант. Той обяснява, че очаква важни гости за вечеря, а къщата му не е боядисана. Предлага много пари, ако всичко е готово до 16.00 часа.

Учителят Андреев с радост се съгласява. Богаташът отива със семейството си у приятели. В определения час всичко е готово, но фабрикантът се обажда по телефона и обявява, че няма да се прибере до 3 януари. Ядосан от нечестността му, бащата-бояджия събира семейството си на богата вечеря. Във филма ролята на учителя Андреев се изпълнява от легендарния Коста Цонев.

В серията от хитови мюзикъли, поставени на сцената на Софийската опера са между реализираните отдавна най-напред като филмови продукции със световна слава, “Mamma Mia!”, „Клетниците“ и „Шрек“. И едно ново заглавие до тях, като привилегия за публиката на Софийската опера, е най-новото предложение за мюзикъл на оперната сцена „Баща ми бояджията“, с първата му сценична версия на Пламен Карталов.

Режисьорът, който постави за първи път в България мюзикълите „Цигулар на покрива“, „Булевардът на залеза“, „Фантомът на операта“, „Mamma Mia!“, „Клетниците“ и др. дава сега шанс не само да се привлича нова публика в Операта, но по нов начин да се интерпретира за сцена една изключителна кинодраматургия на българския мюзикъл „Баща ми бояджията“ с музиката на Петър Ступел и Костантин Драгнев, по сценарий на Васил Цонев. Оркестрацията е на Ангел Николов.

Режисьорът Пламен Карталов напътства Славчо Пеев

Специално за постановката на „Баща ми бояджията“ в Софийската опера беше поканена и репетираше със специална роля Татяна Лолова. Въпреки преждевременната й загуба, тя ще получи почетно участие в ракурсите на действието на режисурата, за да бъде, макар и за кратко, винаги в духа на спектакъла.

Всички останали роли в новата сценична интерпретация на „Баща ми бояджията“ се изпълняват от Ангел Христов, Гергана Русекова, Красимир Динев, Димитър Станчев, Весела Делчева, Силвана Пръвчева, Бисер Георгиев, Николай Петров и др. Шестте момчета са талантливите солисти на театър „Таласъмче“ с ръководител Димитър Костанцалиев и детска вокална група с ръководител Таня Лазарова. Диригент е Светослав Лазаров. Участват хорът и оркестърът на Софийската опера. Диригент на хора е Виолета Димитрова. Хореограф е Риолина Топалова, художници са Нела и Кристиян Стоянови.

Премиерата беше замислена за традиционната новогодишна програма на Софийската опера, а именно на 31 декември 2020 г., точната дата, на която се развива действието по сценария. Поради налаганите мерки за безопасност по време на пандемията, работата на творческите колективи се прекъсваше многократно, но вече е обявена новата дата за премиера, а тя е 8 май, събота. Следващите спектакли са на 9 май, неделя от 11.00 и 19.00 часа и 10 май, понеделник от 19 часа.