Към 2025 г. Азия ще потребява половината от световната електроенергия

Очаква се делът на нисковъглеродните „зелени“ източници ще нарасне до 38 на сто

Новини
12:10 - 08 Февруари 2023
1525
Към 2025 г. Азия ще потребява половината от световната електроенергия

Очаква се до 2025 г. делът на потребяваната от Азия електрическа енергия да достигне половината от генерираната в световен мащаб, докато в същото време Африка ще продължава да консумира много по-малко, отколкото е делът ѝ от световното население.

Това сочи най-новият прогнозен доклад на Международната агенция по енергията (МАЕ), публикуван днес и цитиран от Асошиейтед прес.

Китай ще е основният двигател на потреблението на електроенергия в Азия. Нацията с население от 1,4 милиарда души ще консумира една трета от световната електроенергия към средата на настоящото десетилетие. За сравнение през 2015 г. този дял беше една четвърт, обясняват експертите на агенцията.

„Китай ще консумира повече електричество от Европейския съюз, Съединените щати и Индия взети заедно“,

каза Кейсуке Садамори, директор на МАЕ, отговарящ за енергийните пазари и сигурността.

Същевременно Африка, дом на почти една пета от населението на света, ще представлява само 3 на сто от световното потребление на електроенергия през 2025 г., показват заключенията от доклада.

„Това и бързо нарастващото население сочат, че все още има огромна нужда от по-мащабна електрификация на Африка“, каза Садамори.

Според годишния доклад на МАЕ ядрената енергия и възобновяемите енергийни източници, каквито са вятърът и слънчевата енергия, ще представляват голяма част от растежа на глобалното снабдяване с електроенергия през идните три години. Това ще предотврати значителното увеличаване на емисиите на вредни газове, отделяни от енергийния сектор.

Учени настояват, че е необходимо рязко намаляване на всички източници на емисии възможно най-скоро, за да се предотврати повишаването на средните глобални температури с 1,5 градуса по Целзий (2,7 по Фаренхайт) спрямо прединдустриалните нива. Тази цел, заложена в Парижкото споразумение за климата от 2015 г., изглежда все

по-трудно постижима, тъй като температурите вече са се повишили с повече от 1,1 градуса по Целзий.

За постигане на целта биха допринесли масовото преминаване от изкопаеми горива към нисковъглеродни източници на енергия. Докато някои региони намаляват използването на въглища и газ за генерирането на електроенергия, в други потреблението се увеличава, алармира МАЕ.

В доклада от 134 страници също пише, че търсенето и предлагането на електроенергия стават все по-зависими от метеорологичните фактори, а това е проблем, срещу който политиците трябва да се изправят.

Очаква се делът на електроенергията от въглища да намалее до 52 на сто от електроенергийния микс през 2025 г., а делът на нисковъглеродните „зелени“ източници ще нарасне до 38 на сто, тласнат нагоре от значителен годишен ръст от почти 12 на сто.

Делът на електроенергията, произведена от природен газ ще намалее леко от 10 на сто от енерийния микс през 2022 г. до 9 на сто през 2025 г. 

МАЕ прогнозира стабилен ръст на потреблението на електроенергия, средно с 4,6 на сто всяка година през следващите три години, като възобновяемите енергийни източници ще отговарят на почти две трети от това допълнително търсене.

„В допълнение към засушаванията в Европа горещи вълни през миналата година имаше и в Индия“, казва Садамори и добавя, че по подобен начин от горещини и суша бяха засегнати централен и източен Китай, а в САЩ пък имаше тежки зимни бури през декември. Всички тези събития поставят огромно напрежение върху енергийните системи на тези региони.

„Тъй като преходът към чиста енергия набира скорост, влиянието на метеорологичните явления върху търсенето на електроенергия ще се засилва заради повишената електрификация на отоплението,

а делът на зависещите от времето възобновяеми енергийни източници ще продължи да заема все по-голям дял в производствения микс“, посочиха от МАЕ. При подобни условия „увеличаването на гъвкавостта на енергийните системи, като същевременно се гарантира сигурността на доставките и устойчивостта на мрежите, ще бъде от решаващо значение“, съветва международната агенция. 

Потреблението на електроенергия в Европейския съюз отбеляза рязък спад с 3,5 на сто на годишна база през 2022 г.,

тъй като регионът беше силно засегнат от високите цени на енергията, което доведе до значително намаляване на търсенето сред индустриалните потребители, пише още в доклада.

Производството на енергия от ядрени мощности в ЕС драстично е спаднало за същия период - със 17 на сто, което е заради прекъсвания на работата на някои реактори и липса на производствен капацитет.