Камала Харис отговари на атаките на Тръмп

САЩ
14:06 - 01 Август 2024
1055
Камала Харис отговари на атаките на Тръмп

Камала Харис отхвърли въпроса на Доналд Тръмп относно расовата ѝ принадлежност. Тя заяви, че това е „същото старо шоу“ и че „Америка заслужава нещо по-добро“, съобщи „Гардиън“.

На 31 юли по време на изява в Националната асоциация на чернокожите журналисти (NABJ) Тръмп разгневи висши чернокожи журналисти и постави под съмнение расата на Харис.

„Тя винаги е била от индийски произход и е промотирала само индийския си произход. Не знаех, че тя е чернокожа до преди няколко години, когато изведнъж стана чернокожа“, обяви той.

В Хюстън Харис изглеждаше невъзмутима и запази забележките си относно коментарите на Тръмп кратки.

„Този следобед, Доналд Тръмп говори на годишната среща на Националната асоциация на чернокожите журналисти“, каза тя.

„Това беше същото старо шоу: разединението и неуважението. И нека кажа само, че американският народ заслужава нещо по-добро. Американският народ заслужава лидер, който казва истината. Лидер, който не реагира с враждебност и гняв, когато се сблъска с фактите. Ние заслужаваме лидер, който разбира, че различията ни не ни разделят – те са основен източник на нашата сила“, добави Харис.

Предполагаемият кандидат за президент на Демократическата партия говори на 60-ото международно биенале на Сигма Гама Робуле, събрание на всички членове на чернокожото женско дружество в Хюстън, Тексас. Тя съобщи, че е там „като горд член на Божествената деветка“ – група от най-мощните в исторически план чернокожи братства и сестринства в САЩ. Харис е възпитаничка на женското дружество „Алфа Капа Алфа“.

Докато поддръжниците чакаха Тръмп на митинга, на гигантски екран се появи заглавие на Business Insider от 2016 г., в което Харис е наречена "първия американски сенатор от индийски произход“.

На 31 юли в Мейн, съпругът на Харис, Дъг Емхоф заяви, че "забележките на Тръмп в Чикаго отразяват по-лоша версия на един вече ужасен човек“. Самият Емхоф беше подложен на нападки от Тръмп тази седмица.

„Обидите, глупостите – това е ужасно, това е ужасно, това показва липса на характер“, каза още той.

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер разговаря с журналисти, докато Тръмп правеше изказването си. Попитана за коментар, първоначално тя обяви, че ще бъде „супер внимателна“. Малко след това обаче тя промени мнението си. „Почакайте, не. Като чернокожа жена, която е на тази позиция това, което той току-що каза, това, което току-що ми прочетохте, е отблъскващо. Това е обидно“, каза Жан-Пиер.

„Харис е единственият човек, който е компетентен да каже каква е нейната идентичност. И мисля, че е обидно за всеки – без значение дали е бивш лидер, бивш президент – това е обидно“, добави още тя.