Канада забрани на чужденци да купуват жилища в страната

Това право имат само канадските граждани и тези, които са със статут на постоянно пребиваващи

Свят
11:50 - 04 Януари 2023
2430
Канада забрани на чужденци да купуват жилища в страната

В Канада влезе в сила закон, с който за срок от 2 години се забранява на чужденците да закупуват жилища в страната, предаде ДПА.

Това право имат само канадските граждани и тези, които са със статут на постоянно пребиваващи в Канада. Забраната е в сила и за гражданите на САЩ.

Допускат се някои изключения, съгласно които определени категории чуждестранни граждани могат да придобиват жилищни имоти в страната.

Те важат за дългосрочно пребиваващи чуждестранни студенти, за лица, които са подали заявления за получаване на бежански статут, както и за чужденци с временни разрешителни за работа в Канада.

Канадският премиер Джъстин Трюдо и другите привърженици на забраната твърдят, че тя ще помогне за ограничаване на покачването на цените на жилищата в страната. Торонто и Ванкувър често са включвани сред 10-те градове в света, в които е най-скъпо да се закупи жилище, отбелязва ДПА.

Противници на новия закон изтъкват, че в канадската провинция Онтарио, в която се намира Торонто, и в Британска Колумбия, където е разположен Ванкувър, само 6 процента от жилищните имоти не са собственост на лица, които "не са от Канада", по официални данни на канадското правителство. Те смятат, че забраната ще има ограничен ефект върху нарастването на цените на жилищата в страната, предаде БТА.