Кантарджиев: Най-силното ни оръжие е ваксинацията. Не чакайте есента

Новини
08:07 - 21 Май 2021
2277
Кантарджиев: Най-силното ни оръжие е ваксинацията. Не чакайте есента

Проф. Тодор Кантарджиев коментира ситуацията с мутацията на Ковид, открита в 80-годишен пациент от София.

"Този вариант е изолиран в пациента. Когато човек боледува дълго време възможността да се развие мутация е голяма. Затова служителите в болница знаят, че от хората, които се лекуват с плазма или ремдисивир, но не се оправят, трябва да се взимат изследвания, защото може да стане мутация и да я хванем рано, за да не я допуснем да се разпространява. Колкото по-рано хванем мутацията и не я пуснем да се разпространява в обществото, толкова по-добре", каза той.

"Това е нещо като британско-бразилски вариант. Пет пъти нещо такова се е случвало в САЩ и пет пъти в Европа. Не очаквам някакво епидемично разпространение .Ще проследим контактите на този човек.

Този пациент не се е заразил от друг.

Той най-вероятно, тъй като дълго е бил на лечение, при него се е появила мутация на щама.

Най-силното ни оръжие в момента е ваксинацията. Ако много хора се ваксинират за кратък период, вероятността за разпространението на вируса в обществото е много по-малка. Индийският вариант го няма много в Гърция и Турция, а го има много във Великобритания. Той не протича по-тежко, но вероятността да се заразиш е по-лека. По-малко се влияе от ваксините у нас. Ако си ваксиниран няма да стигнеш до болница, но 4-5 дни ще заразяваш. Не чакайте да дойде есента, за да се ваксинирате. То и в Индия беше много топло времето преди месец, ама...", заяви още проф. Кантарджиев.