Каракачанов продава бивши поделения в Поморие и Черноморец

Морските градове си искат земята, била на частници, неполучили обезщетение

Новини
14:31 - 27 Август 2019
5755
Каракачанов продава бивши поделения в Поморие и Черноморец

Апетитни имоти по Южното Черноморие продава Военното министерство с решение на МС от 28-и март. Териториите са бивши военни поделения с отпаднала необходимост и се намират на първа линия до морето. Срещу решението реагираха кметовете на Поморие и Черноморец - Иван Алексиев и Добри Добрев. Жители на Черноморец пък твърдят, че земите на бившите военни поделения са частни и възстановени на собствениците им от Областната дирекция „Земеделие и гори“ в Бургас.

В Поморие изоставените казарми в местността Кротирия се намират на площ от 56 декара. Те са включени в изготвения градоустройствен план, а идеята е крайбрежната зона да се превърне в градски крайморски парк. Кореспонденцията между общината и МО за този имот има дълга история, разказа кметът Иван Алексиев.

Кметството на Поморие настоява бившото военно поделение да ѝ бъде безвъзмездно предоставено за превръщането му в градски крайморски парк в писмо до МО. Ако искането не бъде уважено, Общината ще оспорва по съдебен ред предстоящия публичен търг за продажба на имота, категоричен е кметът Иван Алексиев.

За военните поделения в местностите Червенка, Акра и Таласакра край Черноморец историята е още по-сложна. Там бившите военни поделения се намират на частни земеделски земи. 375 дка е площта на военния имот в местността Акра, 173 дека е на полуостров Червенка и 114 дка в местността Таласакра. Близо 150 са наследниците на тези земи, които твърдят, че не са получили обезщетения за отчуждаването им. Мария Димитрова и Васил Жечев от „Сдружението за защита на собствениците на земеделска земя в село Черноморец обясняват:

"Това са много декари, с които хората са ощетени, те не са получили обезщетение. Тези имоти са признати като право на собственост на наследниците, но не ги връщат, защото попадат в МО и би трябвало да бъдат обезщетени. Сега МО настоява, че земята е била платена тогава, че е бил завършен целият процес на обезщетение, което е странен казус. Една държавна служба - Поземлената комисия - удостоверява, че това не е станало, а сега военните настояват, че това е станало".

Заради казуса, жителите на Черноморец искат оставката на Красимир Каракачанов и готвят протест.

Още две общини през годините са искали военните поделения да им бъдат прехвърлени като публична общинска собственост. Това са Несебър и Царево. Министерството е давало уклончиви отговори, но така и до конкретни действия и процедури не се е стигнало.

Снимка traffiknews.bg