Караянчева към депутатите: дарете кръв!

Здравното министерство алармира за рязък спад на кръводарителите

Политика
13:14 - 19 Март 2020
1230
Караянчева към депутатите: дарете кръв!

Трогателен апел към депутатите отправи председателят на парламента Цвета Караянчева. От страницата си във фейсбук тя помоли всеки, който може, да дари кръв в центровете по трансфузионна хематология в София. 

Шефката на Народното събрание направи този призив във връзка със значителния спад на кръводарителите и опасността от недостиг на кръв и кръвни продукти за нуждаещи се пациенти.

"Предварително Ви благодаря за съдействието и съпричастността! Вярвам, че по този начин ние ще дадем добър пример и ще покажем, че в трудните моменти всички български граждани сме заедно!", написа Караянчева. 

По-рано от здравното министерство съобщиха, че всички центрове по трансфузионна хематология в страната алармират за значителен спад на желаещите да дарят кръв. Това ограничава възможностите за попълване на депата от кръв и кръвни съставки, необходими в страната ни.

От ведомството подчертават, че извършените в световен мащаб научни проучвания не съобщават за предаването на коронавируси (какъвто е и COVID-19) чрез трансфузия или трансплантация. Следователно желаещите могат да дарят кръв без да има какъвто и да е риск за здравето им.