Кардиохирург: Исканията на медсестрите са основателни

Здравният министър поиска методиката за заплатите да обхване и частните болници

Здраве
09:07 - 18 Октомври 2019
1087
Кардиохирург: Исканията на медсестрите са основателни

Медицинските сестри имат много искания, които са основателни. Решение обаче трябва да бъде взето от политиците и финансистите. Това заяви пред Би Ти Ви лекарят на годината кардиохирургът проф. Пламен Панайотов.

По отношение на заплащането на труда на медицинските работници, професорът заяви, че има много какво да се желая, така че младите лекари да останат да работят у нас.

На въпрос дали има опасност след време да останем без лекари и медицински сестри, Панайотов отбеляза, че апокалиптични прогнози са правени винаги и той не може да каже дали ще стане толкова страшно.

Проблеми, които трябва да се решават комплексно, подчерта той.

Във връзка с нивото на кардиохирургията в Бълагария, проф. Панайотов заяви, че тя е на много добро европейско ниво, въпреки, че не разполагаме с всички глезотии, с които работят в Германия.

Припомняме, на 4 октомври премиерът Бойко Борисов събра здравния министър Кирил Ананиев и шефа на НЗОК да обяснят за 50-те милиона лева за заплати на медиците. На срещата е присъствал и финансовият министър Владислав Горанов. Тогава стана ясно, че обещаните 50 млн. лева не са стигнали до медицинските сестри.

На 7 октомври десетки медицински специалисти се събраха на национален протест под прозорците на Министерския съвет с искане за по-високи месечни възнаграждения.

На 16 октомври протестиращи медици блокираха движението на бул. "Мария Луиза" в София. 

Ананиев представи данни, според които в България има сериозен недостиг на медицински сестри. Средната възраст на медицинските сестри у нас 52 години, показва анализ на държавните лечебни заведения, общинските болници и заведенията, в които държавата участва с 50% и повече.

Здравният министър поиска методиката за заплатите да обхване и частните болници.