Медсестри се барикадираха в Министерството на здравеопазването

Протестиращите отново поискаха основна промяна на здравния модел

Здраве
15:05 - 16 Октомври 2019
4761
Медсестри се барикадираха в Министерството на здравеопазването

Няколко медицински сестри, които се срещнаха със здравния министър Кирил Ананиев, отказват да напуснат сградата на ресорното му министерството.

Срещата между двете страни започна в 11.30 часа и въпреки че отдавна завърши, сестрите отказват да си тръгнат, докато не бъдат предприети конкретни действия за удовлетворяване на исканията им.

По-рано днес част от протестиращите медицински сестри блокираха движението в центъра на столицата на пл. "Света неделя" пред министерството на здравеопазването.

Една от барикадиралите се медицинските сестри обясни, че те отказват да напуснат, защото "институцията носи отговорност за положението, в което се намира здравеопазването в момента".

"Заявяваме, че ще останем там, докато не започне реално разрешаване на проблемите", посочи тя.

Пред сградата на министерството продължават да протестират техни колеги. Те обясниха, че на срещата с министъра не са постигнати никакви конкретни договорености за промяна на финансирането на системата.

Медицинските сестри протестират от март насам с искане за основна заплата от поне две минимални заплати за страната или 1120 лева. Те настояват болниците вече да не са търговски дружества, тъй като сегашният модел на финансиране е порочен.

"Искаме основна промяна, откъдето ще се качат и заплатите ни, което не е за пренебрегване. Сега заплатите ни зависят от броя на преминалите пациенти, трябва да се молим за колкото се може по-болни хора, заяви Елена Якшева, медицинска сестра, гр. Стара Загора.

Божена Георгиева от Свищов призна, че сестри с 20-годишен трудов стаж имат чисто на месец 630 лева, което е унизително.

"Ние искаме достойно заплащаме и искаме истински да отговаряме за живота на децата. Работя в две училища, защото няма достатъчно деца в училищата", каза тя.

Относно новото обещание за 200 млн. лв. повече за системата за здравеопазване през 2020 г. коментарът на медицинската сестра Елена Тонева по-рано бе: "Те основно ще бъдат насочени за увеличаване на клиничните пътеки. Този механизъм те използват като оправдание, че по този начин ще увеличат заплатите на колегите в цялата страна. Ние не сме нормени работници и не искаме парите ни да се определят от брой преминали пациенти, т.е. от клинични пътеки,