Каримански се цепна от ИТН, тя още го рекламира

Проваленият кандидат за управител на БНБ поставял икономиката над политическия фанатизъм

Топ
12:54 - 26 Февруари 2023
2468
Каримански се цепна от ИТН, тя още го рекламира

Поставяме си цял, която казва "стоп на политическата безпътица", заяви пред БНР Любомир Каримански от коалиция "Заедно". Справка на Lupa.bg разкри, че той може да се е отцепил в нов съюз с Ива Митева от Има такъв народ, но на страницата на Слави-Трифоновата партия името му е запазено, а формацията продължава да го рекламира. 

"Целта е именно да се сложи край на онези политически боричкания, които не водят до никъде, а водят до дребнотемия и водят до показ на егото на първи план, а не толкова за решаване на проблемите на хората. Именно в тази посока - докато политиците се карат, хората продължават да обедняват", коментира той в обществената медия днес. 

И добави: 

"В повечето страни, където е имало такива избори, поставянето на икономическите проблеми над политическия религиозен фанатизъм е водещото нещо и хората го припознават за водещо, т.е. те се доверяват на онези, които със своите знания, със своя опит и умения, със своята административна подготовка могат да решат проблемите им, а не толкова да спорят за незначителни политически теми". 

Според него има решение на уравнението за намаляване на цените, растеж на икономиката и дефицит под 3%:

"Решението обаче не може да се търси в относителен кратък времеви период. Ако времевият период на това решение се удължи, то е благодарение на 48-ото Народно събрание, което със своите действия направи така, че да бъде задължен народът малко повече отколкото ако не бяха приложили тези популистки мерки и всичко онова, което е свързано примерно с едно вдигане на минималната работна заплата, без да имаме икономическия ръст като база, върху която да се стъпи, за да оценим как трябва да расте минималната заплата. Това, което наблюдавахме в 48-ото НС, беше голямо наддаване". 

Каримански подчерта, че не е чул нито една българска институция да е приложила мерките, публикувани на страницата на ЕС във връзка със защитата на потребителите. 

"Аз като съветник в Министерството на финансите повдигнах темата и пред премиера, и пред министъра на финансите - именно час по-скоро да започне следенето на всяка стока от производителя или от митницата до начина, по който отива в търговската мрежа". Според него обаче първо трябва да се тръгне от нормативната уредба:

"Именно заради това сформирахме "Заедно". Като един от първите приоритетите на коалиция "Заедно" е именно промяната на Закона за защита на потребителите и Закона за защита на конкуренцията. Ние имаме едни комисии, които не работят в момента".  

По думите му един от начините за справяне с инфлацията е икономическият ръст и намаляване на разходната част. Според него държавата все още не е взела достатъчно мерки за намаляване на разходната част в публичните разходи. Запитан за предстоящите избори и с кой те биха работили, Каримански отговори:

"Там, където свършва политическото говорене и започва екипната експертна работа, там сме ние и там се позиционираме. Ние се позиционираме в тази част на политическия и обществения живот, която може да концентрира и фокусира усилията на хора със знания, опит и експертиза в дадения сектор".

За отношението им и евентуална подкрепа за коалицията "ПП-ДБ", той каза: "Най-близо сме до тези, които на първо място слагат и издигат на пиедестала доверието на хората. Ако те направят това, преглъщайки личното его, ако разпознаят проблемите, които ние слагаме на дневен ред като мерки и времева рамка за решението на тези проблеми и ако наистина залагаме на хора със знания, умения и административен опит за решаване на тези проблеми - да, защо не". Той обяви, че все още не знае дали и къде ще води листа за предстоящите избори: "За един МИР ще водя, но това не е гарантирано и не е сигурно все още. Когато формираме тези листи, ние изхождаме от това кой какъв капацитет има да общува с хората и да използва тези 3 важни димички, които ние сложихме като фронтлайн за решаването на проблемите в коалиция "Заедно" - доверие, отговорност и морал".