Картина на Клод Моне продадена за 32 милиона евро

Пейзажът удари рекордна сума

Култура
15:12 - 27 Февруари 2019
1210
Картина на Клод Моне продадена за 32 милиона евро

Венецианският пейзаж "Дворецът на дожите" на френския импресионист Клод Моне бе продаден на търг в Лондон за 27,5 милиона британски лири (32 милиона евро), съобщи аукционната къща "Сотбис". Това е рекордна сума за пейзаж от четката на Моне, изобразяващ Венеция. Неотдавна картината бе включена във високо оценената изложба под наслов "Моне и архитектурата" в Британската национална галерия.

Моне пресъздава морския изглед в три различни варианта през 1908 г. Другите две платна са в колекцията на Бруклинския музей в Ню Йорк и на нюйоркския музей "Метрополитън".

Моне се счита за един от основателите на импресионизма. Той създава картини като "Катедралата в Руан", "Булевардът на капуцините", "Импресия: изгряващо слънце" и "Гарата Сен Лазар".

"Тази омагьосваща картина е истински шедьовър и е сред най-великите произведения на Моне, които той е рисувал по време на първата си и единствена среща с Венеция," каза Хелена Нюман от "Сотбис".

Произведението стана топ-лот на снощния търг, където ценителите на изкуството похарчиха над сто милиона евро. Картина на Василий Кандински беше продадена за 7,1 милиона евро, а "Утринна звезда" на Рене Магрит - за 6,17 милиона евро. Творби на Пабло Пикасо, Марк Шагал и Алберто Джакомети също намериха нови собственици.