Кървав атентат в Сомалия, 73-ма загинаха

Десетки загинаха при взрива на кола-бомба в столицата Могадишу

Топ
11:11 - 28 Декември 2019 (обновена)
3555
Кървав атентат в Сомалия, 73-ма загинаха

Най-малко 73 души са загинали при атентат с кола бомба в сомалийската столица Могадишу, съобщи правителствен говорител, цитиран от Асошиейтед прес и Ройтерс. Десетки други са ранени. Броят на загиналите сигурно ще нарасне, тъй като десетки други са откарани в болница, някои от тях в тежко състояние, каза говорителят Исмаил Мухтар.

Този атентат една от най-кървавите касапници в страната за последните години. Доктор Мохамед Юсуф, директор на болница "Мадина", каза, че при тях са докарани 73 тела. Шефът на местната Бърза помощ каза, че засега има над 50 ранени. В болницата семейства и приятели търсят сред телата на загиналите своите близки.

Колата експлодирала на много оживен полицейски контролен пункт в града, на който се събира пътна такса. Това станало в сутрешния час пик, когато много хора отивали на работа и на училище след петъчния празничен ден. Повечето от жертвите са ученици и студенти. Потвърдено е, че сред убитите има и двама турски граждани.

Кметът на Могадишу майор Омар Мухамуд потвърди пред репортери, че повечето от жертвите са деца и ученици, както и студенти, минаващи оттам с автобус. На снимки от местопроизшествието се виждат обгорели каросерии на коли и окървавени тела, а над града се издига гъст облак дим. Никой засега не е поел отговорност за кървавия атентат, но свързаната с терористичната мрежа Ал Каида ислямистка групировка "Аш Шабаб" често извършва такива атаки