Каталуния се извини на Мексико за щетите, нанесени от испанците

Държавният глава поиска крал Филип VI да признае извършените нарушения преди 500 години

Новини
13:57 - 20 Юни 2019
1789
Каталуния се извини на Мексико за щетите, нанесени от испанците

Каталунското правителство се извини пред коренните мексикански народи за щетите, които може да са причинени от испанците в хода на завоюването на територията на съвременно Мексико (1519-1521 гг.), съобщава испанската агенция EFE, цитирана от Агенция „Фокус”.

Един от съветниците на правителството на Каталуния Алфред Боск изрази своята подкрепа за коренните народи на Мексико. Според него „завоеванието и колонизацията са довели до дискриминация и маргинализация“.

През март т.г. стана ясно, че президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор е изпратил писмо на краля на Испания Филип VI с призив да се извини за нарушенията, извършени по време на завоеванието. Държавният глава настоя на необходимостта да се признаят извършените, от гледна точка на мексиканските власти, нарушения, които са се случили преди около 500 години.

В отговор правителството на Испания заяви, че Мадрид няма никакво намерение да поднася своите извинения. От кабинета на министрите на кралството изразиха съжаление и решително несъгласие във връзка с полученото послание. При това Испания заяви, че е готова да работи с Мексико за задълбочаване на отношенията на дружба и сътрудничество между двете държави.