Като простосмъртни: Чарлз и Камила пътуват с влак в Германия (снимки)

Новини
18:48 - 31 Март 2023
2254
Като простосмъртни: Чарлз и Камила пътуват с влак в Германия (снимки)

Британският крал Чарлз Трети и кралицата консорт Камила се качиха на високоскоростния влак на германските железници "Дойче бан" на път към Хамбург в последния ден от тридневното им държавно посещение в Германия, предаде ДПА. 

Кралската двойка, придружавана от германския президент Франк-Валтер Щайнмайер и съпругата му Елке Бунденбендер, мина по червен килим на подземния перон на берлинската гара. Двамата се качиха на влака, боядисан в цветовете на германското знаме, и бяха изпратени от много хора на гарата, събрали се да видят кралската двойка.

Епископът на Хамбург Кирстен Ферс произнесе "Молитвата Ковънтри за помирение", написана през 1959 г. в едноименния английски град, пострадал сериозно при германските бомбардировки през ноември 1940 г. След това хамбургският момчешки църковен хор изпълни песента "Иф йе лъв ме" (If Ye Love Me, "Ако ме обичаш") на английския композитор Томас Талис (1505-1585 г.), която също е символ на помирение и надежда.

147-метровата кула на църквата "Свети Николай" е послужила като ориентир за американските и британски бомбардировачи през Втората световна война. На 25 юли 1943 г. храмът е бил поразен и понася сериозни щети. Хамбург става през същата година мишена на поредица бомбардировки, при които биват убити 35 000 и ранени 120 000 души, припомня ДПА.

По-късно днес крал Чарлз Трети и кралицата консорт Камила бяха приветствани на централния площад в града Ратхаусмаркт от множеството, събрало се пред кметството, за да може да зърне кралската двойка. Британският монарх и неговата съпруга отделиха време, за да се здрависат с дошлите да ги поздравят хора, много от които искаха и да се снимат с тях.

След това делегацията от високопоставени личности направи обиколка на пристанището в Хамбург, по време на която Чарлз Трети се запозна с усилията, които се полагат от неговата управа за опазване на климата и на околната среда. Британският крал каза, че иска да разговаря обсъди въпроси като декарбонизацията на морската икономика, насърчаването на използването на възобновяема енергия и водородна технология и за благоприятстващи климата промени в индустрията.

След обиколката на пристанището 74-годишният Чарлз и съпругата му Камила се очаква да приключат посещението си в Хамбург с прием в тяхна чест.