Католиците от Раковски гощават папата с печено със зеленчук и кисело мляко

Местните броят минутите до церемонията за първо причастие на 240 деца с папата

Новини
08:12 - 06 Май 2019
2783
Католиците от Раковски гощават папата с печено със зеленчук и кисело мляко

Католическата столица на България - Раковски вече брои минутите до историческото посещение на папа Франциск. Светият отец се очаква да пристигне в града към 9,30 и от 11,15 да започне тържествената литургия в храма „Пресвето сърце Исусово“, където около 240 деца ще приемат първо причастие лично от него. Децата вече влизат със своите родители в храма, облечени със специалните за церемонията бели дрехи, раздадени от Католическата църква. 

„Готови сме за посрещането на папата и го чакаме с вълнение“, заяви рано тази сутрин кметът на Раковски Павел Гуджеров. Той подчерта, че за католиците в Раковски папа Франциск е приемник на политиката на Йоан Павел Втори за открит диалог и за близост до хората. „Папа Франциск ще ни донесе светлина“, развълнувано сподели градоначалникът.

Децата, които днес ще приемат първо причастие от ръката на папата са на по 10-12 години, те са обучавани в отделните католически храмове месеци наред, за да се подготвят за срещата с папата.

От вчера градът е буквално блокиран – затворени са основни улици около двата храма, които папа Франциск ще посети. Търговските обекти около църквите също са затворени. Мерките за сигурност са на изключително високо ниво и всеки посетител в храма ще бъде щателно проверяван на входа за опасни предмети.  

Жителите на Раковски обаче ще могат да видят папата по основните булеварди на града, където той ще премине със своя папамобил. Местните са предупредени да приберат прането си и да затворят всички прозорци.

Според предварителната информация, католиците от Раковски са приготвили за почерпка на папската делегация салати, супа, печено със зеленчуци, десерти и любимото от детството на папата българско кисело мляко.

Заради посещението на папата преди обяд и в следобедните часове днес е спряно движението по магистрала "Тракия" в участъка от 119-ти до 165-ти км, съобщи пресцентърът на Агенция "Пътна инфраструктура".