Католиците в Раковски се готвят за Рождество Христово

Култура
08:19 - 16 Декември 2022
2399
Католиците в Раковски се готвят за Рождество Христово

Католическата общност в Община Раковски започва подготовката за посрещането на Рождество Христово. Част от това е и Коледната молитва в църквите, която се изпълнява от 16 до 24 декември. Това каза за БТА отец Младен, свещеник в църквата "Пресвето Сърце Исусово". Подготвяме се в молитва, въздържание и милосърдие, добави той. Свещеникът подчерта, че Рождество Христово е голям празник, защото "с това започва нашето спасение - Иисус влиза в историята на света и го променя".

На 18 декември в местното читалище ще се състои коледно поздравление от децата на Раковски, което е подготвено от сестрите от католическите манастири и учителите им, каза още отец Младен. Същия ден, на сцената в кв. "Секирово" ще пристигне Дядо Коледа, за което "се е договорил" кметът на общината Павел Гуджеров. Белобрадият старец ще се срещне с децата и ще им раздаде подаръци. 

Няколко дни преди Коледа в храмовете се изгражда макет на пещера, в която се пресъздава раждането на Иисус Христос. За първи път това е направено от Свети Франциск от Асизи в италианското градче Гречо. Най-важната за нас е среднощната Рождественска литургия на 24 декември.

Следващият ден е празничен, семействата се събират заедно, нямаме специални храни и обредни ритуали, но трапезата е тържествена. Ние нямаме пости за Коледа и всеки може да си подготви вечеря по свое желание, коментира още свещеникът. Нашата цел е хората да дойдат в църквата и да участват в празничната литургия, добави отец Младен.

Около 13 000 жители в Раковски изповядват западното православие и това е най-голямата католическа общност в страната ни. На територията на Община Раковски има четири католически храма - три в града и един в село Белозем.