КЕВР реши: Природният газ поскъпва с 4,5% за август

Топ
14:12 - 01 Август 2024
642
КЕВР реши: Природният газ поскъпва с 4,5% за август

Природният газ поскъпва с 4,5% за август спрямо юли, реши окончателно КЕВР. Цената на синьото гориво от 1 август е 60,75 лева за мегаватчас без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС.

На тази цена „Булгаргаз“ ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. 

Причина за увеличението е плановият ремонт на Трансадраитаеския газопровод, поради което "Булгаргаз" ще трябва да ползва газ от газохранилището в Чирен. 
Регулаторът утвърди цената след извършен анализ на внесените от "Булгаргаз" актуални данни, формиращи цената на природния газ за август.    

През юли цената, утвърдена от КЕВР, беше 58,10 лева за мегаватчас. В първоначалното си заявление общественият доставчик прогнозира цена в размер на 61,44 лева за мегаватчас или увеличение с 5,7% в сравнение с цената за юли. Днес „Булгаргаз“ актуализира цената си на 60,75 лева за мегаватчас.

По-малкото окончателно поскъпване от КЕВР обясняват с това, че август тази година клиентите на регулирания и свободния пазар са намалили заявените от тях количества природен газ.

В резултат общественият доставчик е включил в ценовия микс количества от добив от ПГХ „Чирен“, които са по-малки от първоначално предвидените.