Кибератака на украинското разузнаване парализира данъчната система на Русия

Украйна
16:28 - 12 Декември 2023
2522
Кибератака на украинското разузнаване парализира данъчната система на Русия

Украинското военно разузнаване е извършило две успешни кибератаки, в резултат на които руската данъчна система е извън строя поне за следващия месец. Централните и регионални сървъри на системата са получили зловреден софтуер, който е компрометирал работата им и е унищожил конфигурационни файлове, които осигуряват функционирането на данъчната система в Русия.

Това се казва в съобщение на Главно разузнавателно управление на Украйна в телеграм канала им.

От украинското разузнаване са проникнали в един от най-добре защитените ключови централни сървъри на Федералната данъчна служба на Русия, а оттам и в над 2300 нейни регионални сървъра в цяла Русия и на територията на Крим.

Същевременно е била атакувана и руската IT компания Office.ed-it.ru, която обслужва Федералната данъчна служба на Русия.

Цялата равносметка от двете атаки е, че е напълно елиминирана цялата база данни и нейните резервни копия.

"Четвърти пореден ден безуспешно се опитват да възстановят работата на руските данъчни служби. Според експертите парализата в работата на Федералната данъчна служба на Руската федерация ще продължи поне месец. В същото време пълното възстновяване на данъчната система на държавата агресор е невъзможно", съобщават от украинското разузнаване.