Киев: Руските сили оказват отчаяна съпротива край Бахмут

Военни анализатори прогнозират, че предстоят по-тежки битки

Украйна
13:40 - 16 Юни 2023
3027
Киев: Руските сили оказват отчаяна съпротива край Бахмут

Руските сили оказват "отчаяна съпротива" на настъпващите украински войски около град Бахмут. Това заяви началникът на Сухопътните войски на Украйна генерал-полковник Александър Сирски, цитиран от "Ройтерс".

Той посочи, че ситуацията на изток е напрегната и Русия извежда най-добрите си дивизии в сектора около Бахмут, които са подкрепени от артилерия и авиация.

"Продължаваме да водим настъпателни действия в отделни направления, като заемаме позиции на височини и в горски участъци, с цел постепенно изтласкване на врага от покрайнините на Бахмут. След като осъзнаха това, вражеските части започнаха да оказват отчаяна съпротива", написа Сирски в "Телеграм".

Малкият, разрушен град Бахмут в Донецка област в Украйна беше сцена на едни от най-ожесточените и кръвопролитни боеве от началото на войната.

Миналата седмица украинската армия съобщи, че е започнала да отблъсква руските сили обратно в и около града.

Сирски потвърди, че украинските сили напредват и на юг.

Вчера Киев обяви, че е отвоювал около 100 кв. км територия за малко повече от седмица от началото на контранастъплението срещу руските сили.

Военни анализатори прогнозират, че предстоят по-тежки битки.

Русия, чиито сили нахлуха в Украйна през февруари 2022 г., все още не е признала официално украинския напредък. Всяка от двете воюващи страни твърди, че другата е претърпяла големи загуби от началото на контранастъплението. Самите Москва и Киев рядко коментират собствените си загуби.

В неделя Украйна съобщи, че нейните сили са освободили три села - Благодатное, Нескучное и Макаровка, които се намират в покрайнините на Донецка област до Запорожка област. Ден по-късно бе разпространен видеозапис, показващ войници, които издигат украинското знаме в село Сторожевое в Донецка област.

В сряда Киев съобщи, че въпреки ожесточените боеве украинските войски са напреднали с между 200 и 500 метра в различни райони близо до малкия град Бахмут и с 300-350 метра в посока югоизточния град Запорожие.