Киев възобнови консулските услуги за украински мъже

Новини
21:48 - 17 Май 2024
5398
Киев възобнови консулските услуги за украински мъже

Министерството на външните работи на Украйна нареди на чуждестранните дипломатически институции да възобновят приема на заявления за предоставяне на консулски услуги на мъже във военна възраст от 18 май, съобщава УНИАН.

Според пресслужбата на ведомството специалисти от Министерството на външните работи са актуализирали нормативните документи и направиха промени в алгоритмите на информационните и комуникационните системи. Това направи възможно привеждането на консулската дейност в съответствие със закона "За изменение и допълнение на някои законодателни актове на Украйна по някои въпроси на военната служба, мобилизацията и военния отчет".

От 18 май мъжете на възраст 18-60 години, които са в чужбина, имат възможност да кандидатстват за консулски услуги.

"Съгласно новото законодателство, наред с документите, които са необходими за получаване на избраната консулска услуга, такива кандидати трябва да представят и документ за военна отчетност на хартиен (VOD) или електронен носител (e-vod). Ще може да се подава само преди стартирането на електронния наборен кабинет, в който всеки ще може самостоятелно да генерира електронен документ", подчертават от МВнР.

Хартиен или електронен военен регистрационен документ за получаване на консулски услуги не може да бъде представен в три случая.

"Първо, когато говорим за издаване на лична карта за връщане в Украйна (т.нар. "бял ​​паспорт"), когато се извършва консулско действие в интерес на дете, чийто втори родител е чужденец или лице без гражданство, ако арестуван или лишен от свобода кандидат кандидатства за консулски услуги", обясниха от министерството.

Припомняме, че услугите бяха спрени за украински мъже на военна възраст в чужбина от 23 април. Тогава външният министър Дмитрий Кулеба каза, че "пребиваването в чужбина не освобождава гражданина от неговите отговорности към родината".

Това предизвика вълна от възмущение сред гражданите в чужбина. 

Например във Варшава 300 украинци блокираха паспортната служба с искане да им върнат паспортите.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски на 16 март подписа закон, приет от Върховната рада за подобряване на някои въпроси на мобилизацията, военната регистрация и военната служба.