Кипър активира плана за действие при извънредни ситуации

През миналата нощ островът е приел четири полета до Йордания и Ливан

Новини
17:01 - 14 Април 2024
3069
Кипър активира плана за действие при извънредни ситуации

Специалният Национален план на Кипър за действие при извънредни ситуации (Estia) е активиран, предприетите мерки за сигурността в страната непрекъснато се актуализират.

Това бе съобщено след проведеното днес извънредно заседание на Съвета за национална сигурност, свикано от президента Никос Христодулидис заради новото развитие на събитията в региона след атаките на Иран срещу Израел тази нощ.

 „Ситуацията е много тежка и изисква трудни решения, надяваме се да няма по-нататъшно влошаване“, коментира президентът Никос Христодулидис след заседанието. Той увери, че са взети необходимите мерки за защита на интересите на Кипър.

Центърът за управление на кризи на външното министерство е в оперативна готовност,

обявиха оттам. Извършена е необходимата подготовка по Националния план за действие при извънредни ситуации (Estia) в случай, че се наложи евакуация на чуждестранни граждани от района, но до момента не е получено официално искане за това, посочи в изявление след заседанието на Съвета външният министър  Константинос Комбос.

През изминалата година националният план бе активиран два пъти и чрез него през Кипър бяха евакуирани почти 3700 цивилни чуждестранни граждани от Судан през април и от Израел през октомври.

В рамките на плана заради затварянето на въздушното пространство на Йордания и Ливан през миналата нощ Кипър е приел четири полета до двете страни с общо 704 пътници, които са кацнали на летището в Ларнака. На пътниците е осигурено настаняване, докато днес продължат по местоназначението си, съобщиха още от външното министерство.

Три полета от Кипър до Израел бяха отменени тази сутрин.

В светлината на събитията в Близкия изток и опасността от увеличаване на миграционните потоци е взетото от правителството решение да се спре разглеждането на молбите за убежище на кандидати от Сирия, обяви вътрешният министър Константинос Йоану след заседанието днес.

Освен това незабавно се преустановява достъпът до права, произтичащи от режима на допълнителна закрила, на мигрантите, за които е доказано, че са пътували обратно в райони на Сирия през последните 12 месеца през окупираната северна част на острова.