Кипър затяга правилата за наемане на работа на търсещи убежище

Промяната ще има възпиращо действие за потока икономически мигранти

Новини
16:58 - 01 Октомври 2023
2021
Кипър затяга правилата за наемане на работа на търсещи убежище

В Кипър от днес са в сила по-строги правила за наемане на работа на търсещи убежище. Промяната е част от усилията на правителството за справяне с проблемите на незаконната миграция, като целта е страната да стане икономически непривлекателна за граждани на трети държави.

Действието на облекчената процедура, въведена преди 2 години, за заетост на мигранти и бежанци изтече днес и не бе подновено от правителството.

Тя позволяваше търсещите убежище да бъдат наемани на работа 1 месец след подаването на молбата им. Отсега това право ще имат само тези, които са били в страната поне 9 месеца.

Промяната ще има възпиращо действие за потока икономически мигранти, прекратявайки възможността за лесно и бързо намиране на работа, заявиха от правителството.

Работодателите изразиха опасенията си, че решението ще засегне пазара на труда, като задълбочи проблема с острата нужда от работна ръка, особено в икономически сектори и на позиции, непривлекателни за кипърците и гражданите на ЕС.

Законът разрешава търсещите убежище да работят в селското стопанство, животновъдни ферми, във фирми за отпадъци и почистване, на бензиностанции и автомивки, нощни смени в пекарни и млекопреработвателни предприятия и други. В тези сектори в момента се трудят значителен брой търсещи убежище, по данни на работодателските организации.

Само в хотелиерството и ресторантьорството, като помощници в кухнята и обслужващ персонал, сега са наети около 3000 търсещи убежище.

Президентът Никос Христодулидис обеща други мерки за решаване на проблема и задоволяване на нуждите на бизнеса от персонал.

Правителството ще ускори процедурите за одобрение на заявления от фирмите за работници от трети страни, като от 1 януари разрешението ще се издава за 1 месец вместо 3 - 4 месеца, както е сега, обяви президентът.

Кипър е приел непропорционално висок брой мигранти през последните години, като търсещите убежище и получилите международна закрила достигат 6% от населението му.