Кирил Петков: Ако имахме 2/3 мнозинство в НС, реформите щяха да са по-бързи

Политика
12:49 - 27 Януари 2022
4163
Кирил Петков: Ако имахме 2/3 мнозинство в НС, реформите щяха да са по-бързи

България за пръв път демонстрира реална воля за справяне с корупцията. Това заяви премиерът Кирил Петков след изслушването му от Групата за мониторинг на демокрацията в ЕП.

Използвайки законодателната власт, се надявам, че още с промяната в КПКОНПИ ще имаме реален инструмент да действаме срещу корупцията, изтъкна Кирил Петков.

Той заяви, че не може да се обвърже със срокове, тъй като държи да бъдат спазени всички закони и да бъдат събрани всички необходими доказателства преди да се пристъпи към реални обвинения.

Няма как през общи шаблони и думи да се избяга липсата на добро правосъдие в България. На всички е ясно, че прокуратурата не работи добре, коментира премиерът пред медиите, след като главният прокурор Иван Гешев се обяви за по-сериозен диалог с европейските институции и наблюдение по механизма за върховенство на закона.

"Трябва да успеем в следващите месеци в рамките на закона да направим максималното, което имаме възможност", каза Петков и отсече, че реформите можели да се случат и в много по-кратки срокове, ако управляващата формация-мандатоносител Продължаваме промяната, имала 2/3 мнозинство в НС, включително и за избора на ВСС. 

Премиерът коментира и искането за по-сериозен мониторинг върху България, което е отправил главният прокурор Иван Гешев пред Групата за мониторинг на демокрацията.

"Много бих се радвал да има максимално засилен мониторинг върху върховенството на закона у нас" - каза министър-председателят, който бе изслушан заедно с главния прокурор Иван Гешев в Групата за мониторинг. "В Плана за възстановяване и развитие главният прокурор няма да бъде са с Господ над главата му, а ще има съдия, който ще изпълнява временна роля на прокурор и след това ще може отново да се върне като съдия. С други думи конфликтът на интереси няма да го има", декларира Кирил Петков.

Той коментира още, като продължение от вчерашното си изслушване в НС за ескалацията на напрежението между Русия и НАТО по отношение на Украйна, че българските служби не виждали причина темата да се преекспонира у нас. Както и че разчита на диалога между страните така, че напрежението да деескалира или по думите му, поне да се отложи във времето. 

Иначе българският батальон от 1000 души за участие в дефанзивните мерки на НАТО, щял да разкрие и дефицитите в армията, уточни Петков, така, че кабинетът да положи максимални усилия да ги запълни.