Кирил Петков кърши пръсти: Не е имало директен износ на оръжия за Украйна

Политика
12:01 - 18 Януари 2023
2017
Кирил Петков кърши пръсти: Не е имало директен износ на оръжия за Украйна

Директен износ на оръжие за Украйна не е имало. Нашите партньори от Румъния, САЩ и Англия са купували оръжие от българската индустрия и част от него е отишло в Украйна. Радваме се, че в статията на "Ди велт" пише, че България е имала основополагаща роля и е от правилната страна на историята. Това заяви съпредседателят на "Продължаваме  промяната" Кирил Петков на брифинг в парламента, цитиран от "Дарик". 

Асен Василев уточни, че е спазено предишното решение на НС за военнотехническата помощ до буквата - няма директен износ от България за Украйна, но България е направила всичко възможно да помогне на Украйна да спечели тази война.

"България е изнасяла през частни компании дизел към Украйна. Това също е било от важно значение за украинската армия. Няма правителствена програма за това. Това са частни контрагенти към частни контрагенти. За пръв път България не се цитира по лош начин. Най-големият вестник в Германия определя, че България е спасила Украйна в първите месеци на войната", изтъкна още Петков.

Изявленията на Петков идват в отговор на публикация на германския вестник "Ди велт", озаглавена "България - страната, която тайно спаси Украйна".

"Докато Петков, който беше премиер на България в началото на войната, се опитвал да насочи страната към по-западна и пронатовска траектория, на него му се налагало да се справя с интензивен натиск от страна на прокремълски политици, включително сред неговите коалиционни партньори социалисти, които са наследници на старата комунистическа партия", пишат германските журналисти.

Снимка: Агнес Методиева