Кирил Петков: Кризата е безпрецедентна, това открива много възможности

Ние ще успеем, въпреки че инфлацията и чувството за несигурност са големи, каза премиерът

Политика
11:00 - 13 Май 2022
1416
Кирил Петков: Кризата е безпрецедентна, това открива много възможности

В момента сме в безпрецедентна криза. Имаме много оправдания защо да не се развиваме и да няма растеж. Но всяка криза е възможност. Тези възможности могат да се използват по целеви начини. Това каза премиерът Кирил Петков по време на Националната конференция „Политики за растеж“, заради която закъсня за днешния парламентарен контрол.

Той сподели, че по време на посещението си в Киев ракети са прелетяли над главите им и са се ударили в една от сградите. „Разговарях с хората и те не се оплакваха, а току-що блокът им е бил ударен от ракети“, каза премиерът. По думите му пред България в момента се се отварят много възможности и трябва да бъдат използвани по най-умния начин. „В момента картата на Европа се преначертава“, каза Петков.

Премиерът заяви, че част от инвестициите, които правителството е планувало, е да отпуши строителството на магистралите. „Там има едни платени аванси, а магистралата я няма. Имаме реални стъпки“, добави той. Той заговори и за проекта за батерии, като го определи като нов модерен ПАВЕЦ. „Освен газовите връзки, ще имаме безпрецедентна инсталация на батерии на системно ниво. Никой не е правил това до момента. Реално правим нов модерен ПАВЕЦ. Това са нови концепции, които енергийната ни сигурност дава възможност да сме първенци“, заяви Петков.

„Инвестиции се правят и в човешки капитал – знаете колко STEM центрове отваряме сега. Отворихме фонда „Стамболов“, където България ще инвестира в най-умните си хора, приети в топ университети, ако те се върнат обратно да работят за България“, припомни Петков. Според него кризата може да обедини регионалния подход. „Ние ще успеем, въпреки че инфлацията и чувството за несигурност са големи“, каза премиерът Кирил Петков.