Кирил Петков: Още не сме мислили за заместник на Цацаров, имаме идеи за шеф на КЕВР

Общество
12:29 - 19 Януари 2022
3488
Кирил Петков: Още не сме мислили за заместник на Цацаров, имаме идеи за шеф на КЕВР

Като "липса на парламентарна култура", определи премиерът Кирил Петков излизането на ГЕРБ от пленарната зала още в първата минута от речта на новозаклелия се президент Румен Радев. По думите на министър-председателя всеки би трябвало да се съгласи с речта на президента. "Това са приоритетите за всички ни - това да върнем правовата държава, мафията да няма контрол над държавата, да изчистим корупцията, да имаме фокус върху иновацията. Би трябвало всички да заставаме зад това, което президентът каза", добави той.

Конституцията ще бъде голяма тема в следващите месеци, но не и за това да станем президентска република, а в частта за главния прокурор, категоричен е Кирил Петков. "Не тряба да има такава институция, която ако даде грешка, да не може да бъде контролирана. Имаме един човек, който е безконтролен. Моята задача е да имаме България, базирана на институции, всички българи да се чувстваме, че има равнопоставеност. Препотвърждаване позицията и надграждаме", каза Петков.

Вчерашното ходене в Северна Македония той посочи като много конструктивно. "Дадоха ни нота, която е чакана от много дълго време и не е само краткото име, а това, че Северна Македония няма териториални претенции към България. Вчера беше огромен успех за това, което направихме", посочи той и добави, че в историческата комисия тряба да се обсъди частта от историята, в която е имало фашистки режим и как това е повлияли на съседката ни. 

Все още от "Продължаваме промяната" нямали предложение за нов шеф на Антикорупционната комисия, чийто председател Сотир Цацаров подаде оставка. Новият председател обаче ще бъде с много добра репутация, категоричен е Пвтков. Той посочи, че лишаването на Цацаров от секретна информация е първа стъпка за това да се покаже, че вече няма специални хора и законът вече се спазва.

Той похвали и НАП за усепха в събирането на данъци, защото от там дошли парите за енергийните помощи.

От ПП вече имат идеи за нов шеф на КЕВР, каза още Петков. Той обаче все още не бил говорил с евентуалните предложения за поста.