Кирил Петков представя новия антиковид план (НА ЖИВО)

Политика
17:01 - 13 Януари 2022 (обновена)
4648
Кирил Петков представя новия антиковид план (НА ЖИВО)

Целият модел за управление на ковид кризата ще е функция основно от фактора "заетост на интензивните легла" и мерките оттук нататък ще се определят от процента заетост. Това обяви премиерът Кирил Петков при представянето на новия пандемичен план. 

По думите му така всеки ще може да знае дали децата ще ходят на училище, а бизнесът - дали ще работи. "На дни сме от новата омикрон вълна", заяви Петков. 

Процентът заетост на интензивните легла ще се изчислява регионално и ще се прелива. Т.е. ако в една област има малко на брой такива места в болниците, а в съседната има повече - мерките ще засягат и двете така, че да се избегне локдаун и за двете. 

България според плана е разделена на 6 клъстера от области, като гражданите ще имат на разположение картата всеки ден с прогноза за следващите 5 дни така, че всеки бизнес и семейство да планира какво би трябвало да се случи в идните дни, коментира Петков.

Премиерът подчерта, че ще се работи така, че приоритетно децата от 1 до 4 клас да останат на училище. 

Четири са етапите на ръст на инфектираните и хоспитализирани, които правителството ще следи. При първи и втори няма да има затваряне. При трети ще се налага

частичен локдаун ще има при 70% заетост на интензивните легла и се появява риск от недостиг на места в болниците. При 80% заетост на леглата или Етап 4, ще има симетрично затваряне на бизнесите, с изключение на хранителните магазини и аптеките, уточни той.

Правителството представя и 10 мерки за подкрепа: 

1. 60/40 остава; 

2. "Патронажна грижа плюс";

3. "Запази ме плюс"

4. "Оперативна програма за храни",

5. Програма "Възстановяване" за малките бизнеса през Фонда на фондовете; 

6. Мярка през ББР за възстановяване за бизнеса; 

7. Подкрепа на туризма през ББР; 

8. Запазване на 9% ДДС за фирмите в ресторантьорството;

9. Мярка за компенсиране на загуби в туризма;

И новата десета мярка: "Етап 4" - при напълно затворени малки и микропредприятия, като за тях ще има 20% безвъзмездна помощ до 100 000 лева от нетния приход на фирмите. 

Здравният министър проф. Асена Сербезова подчерта, че е много важно да се следят и ефектите от предприетите мерки. По думите й, новото в плана е отчитането на спецификите на новия вариант омикрон, както и координация между всички министерства. 

Tя уточни и че ще се следи под лупа заболяемостта на медицинския персонал. 

Образователният министър проф. Николай Денков пък е на мнение, че последователната политика на правителството е топ приоритет за изглаждане на отношенията между родителите и педагозите. А по думите му затварянето на училищната мрежа ще се случва само там, където здравето на деца и учители е застрашено. 

Карантинирането на децата при положителни писиари обаче остава същото досега. "Промяната всъщност е в оценката на риска", уточни Денков. 

При 50% заетост на интензивните легла образователната система ще иска засилване на контрола по носене на маски и дезинфекция. В Етап 1 ще се спират организираните екскурзии, зелените училища, лагерите и груповите посещения. Олимпиадите и състезанията при него ще бъдат присъствени при наличие на зелен сертификат или осигурена система за тестване на място. Индивидуалните часове, изпити и консултации също ще са присъствени, но без изследване или сертификат, но само, ако са извън редовните занятия. 

При 60% запълнени легла, т.е. Етап 2, спират заниманията по интереси, с изключение на занималните, а децата от различни паралелки няма да се смесват. Групите за личното развитие ще продължат присъствено, но само с тестване или сертификати. 

При 70% заети интензивни легла, Етап 3: Пети до 12-и клас излиза в режим на ротация от 1 седмица, а малките ученици до четвърти клас остават присъствено. По възможност без ротация и с тестване ще се учи в специалните училища и в центровете за деца със СОП. 

При 80% заети легла, Етап 4: Децата от 5-12 клас трябва да учат само онлайн, а децата от 1-4 клас ще са в клас, но с условия: на база заболеваемостта те също отиват в ОРЕС среда и на база на брой свободни интензивни легла за деца по клъстерите от области спрямо картата на Петков. 

МЗ започва и нова кампания за ваксините, както и стратегията за информирането за ковид. Сербезова обясни, че заради начина на комуникация досега в последните 2 години, тя е наследила недоверие у част от обществото по темата. Затова смята, че лозунгите за ваксиниране би била отблъскваща кампания, а вместо това иска да включи специалисти в медийната политика, които да убедят хората за ползата от ваксините и зелените сертификати. 

Сербезова ще показва клипове на ваксинирани бременни, родили живи и здрави деца, но и на тежко преболедували ковид. "Трябва да се предприемат дългосрочни мерки за укрепване на визията за обществото здраве в страната", каза тя.