Кирил Петков: Риск е да не се потвърдят седемте танкера

Не цената, а сигурността на доставките на газ и петрол е основното, смята той

Новини
08:39 - 10 Август 2022
1941
Кирил Петков: Риск е да не се потвърдят седемте танкера

Ако до 19 август служебното правителство не потвърди офертата, това е риск. Голям риск е да не се заключат октомврийския и ноемврийския кораб. Категоричен в тази теза бе бившият премиер Кирил Петков в студиото на Нова телевизия.

Той посочи, че правителството му е оставила обвързваща оферта, което е най-добрият вариант, включително и фирма, която е била готово да отстъпи слота си за октомври и ноември. Дори и служебното правителство да трябва да осигурява другите пет слота, природният газ ще се оскъпи с не повече от 10 долара, т.е. седемте танкера ще са с 20 долара под пазарната цена в Европа по днешни цени. И най-важното - доставките ще са сигурни, настоя Кирил Петков.

Той недоумява какво пречи на служебното правителство да го направи. Щом той за две седмици след спирането на руския газ е успял да намери два слота за първите два танкера втечнен газ.

Не цената, а сигурността на доставките на газ и петрол е основното, към което трябва да се стремят българските власти, настоя Петков. Именно "Газпром" се е доказал като несигурен доставчик. Дори и да пусне газа през септември, какво ни гарантира, че ще имаме газ през октомври или ноември в началото на отоплителния сезон.

Дори и да приемем схемата за плащане в рубли и да правим като Германия, то и на Германия "Газпром" спря газа, обори тезата за европейската схема.