Кирил Петков: Шефът на ДАНС първи хвърчи от поста си

Лидерът на ПП призна - готвят се промени за махане на главния прокурор и слагането на 28 областни

Политика
08:24 - 13 Юни 2023
15728
Кирил Петков: Шефът на ДАНС първи хвърчи от поста си

„От ПП се надяваме да няма следващ главен прокурор. Промяната в Конституцията да доведе до резултат, че няма такава длъжност в България, за да се освободи България от задкулисните зависимости и да се стигне до нормална институционална правова държава”. Това заяви Кирил Петков пред Нова телевизия. И многократно напомни, че животът на кабинета "Денков" не зависи нито от действията еднолично на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, нито на чийто и да било натиск. 

Попитан защо този състав на ВСС да не избере следващия обвинител номер 1, Петков отговори, че се надява играта с времето на Радев да не се превръща в стратегическа и той бързо да освободи с указ Иван Гешев, но действието на ВСС от вчера не било достаъчно за лидера на ПП. Според него и конституционните промени трябва да се случат максимално бързо и така пред ВСС да не стои избор на следващ главен прокурор. 

Дали обаче не се мисли за 28 гешевци (за всяка област по един прокурор), Петков обясни, че в конкуренцията се раждала истината. И че било много по-лесно контролирането на много, отколкото на 1. 

Службите, повтори той, ще се управляват съвместно от Народното събрание и Министерския съвет. А шефовете на секретните звена ще се избират именно от него. И потвърди, че цялостната концепция е да, Румен Радев да бъде елиминиран от този процес. 

"ДАНС е първата и най-важна служба, в която трябва да започне промяната", съобщи Петков. "Проблемът там е от години и трябва да има цялостна ревизия от добри експерти", добави той. 

Председателят на ДАНС Пламен Тончев обяви в зората на новия състав на парламента, при това от парламентарната трибуна, че бившата съветничка на експремиера Весела Чернева е изнасяла държавна информация към РСМ, както и че някои политици, коментираше въпросният, се държали антидържавнически от министри на Кирил Петков. 

Кирил Петков каза още веднъж, като дори се обърна конкретно към симпатизантите на "Възраждане", че нито един войник няма да бъде пратен от България да се бие в Украйна. Но съобщи, че в момента новият отбранителен министър Тодор Тагарев прави пълен преглед на техниката, за да се види дали и каква е възможността за подпомагане на Украйна по технически начин.  

Oчаквайте още детайли от интервюто!