Кирил Петков: В мнозинството ни постоянно има конфликти, конкуренция и напрежение

Имаме общи цели и трябва да измислим начин това правителство да ги постигне

Политика
18:15 - 21 Юли 2023
2636
Кирил Петков: В мнозинството ни постоянно има конфликти, конкуренция и напрежение

"В това мнозинство има конфликт, непрекъснато има конкуренция. Това не е коалиция, където мирно и спокойно си съжителстваме. Не. Това е една трайно и непрекъснато напрежение. Но ако крайният резултат на това напрежение са добри резултати за хората, това цялото нещо си е заслужавало. Ако не достигнем до добри резултати, не си е заслужавало. И сега ние трябва всички, отговорността ни е, да докажем, че можем да постигаме резултати. Днес беше добър ден за това с оглед на решението за концесията на пристанището в Росенец".

Това заяви в предаването "Лице в лице" по БТВ Кирил Петков от "Продължаваме промяната".

"Никога не сме се разбирали как и кога точно ще се обяви решението за Росенец. Кой е първи, кой е втори...

Ние непрекъснато се ядосваме, не е лесно. Ние не сме спокойни в това, което правим.

Това няма значение обаче ядосването. Защото никой не ни е вкарал в този парламент, за да сме спокойни. Единственото, което има значение, и се радвам, че постигнахме поредната цел, е ако има краен резултат", добави той.

Запитан дали се срамуват да признаят, че има коалиция между ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС, Петков отговори: "Това, което се случва в момента, нямаше да има конфликти и напрежения, ако си бяхме заедно. Ние не сме заедно. Ние имаме цели и те се виждат. Във външната политика, във вътрешната политика, бюджетът да е 3 процента, Еврозона и Шенген. Заради тези общи цели трябва да измислим начин това правителство да ги постигне и парламентът да приеме тези закони. Това е реалността.

За документа, който ще бъде подписан - каква е разликата между него и коалиционно споразумение?

Едно коалиционно споразумение какво е - сядат двете партии, минават през всичките аспекти на управлението, казва се това ще направим, примерно този регулатор ще бъде от тази партия, онзи от онази. Ние такова нещо не правим. Опитваме се да структурираме механизъм, който да даде възможност да координираме заедно, така че да се стигне до тези резултати. Например този механизъм ще бъде какви кандидати всеки от нас може да предложи. Това е различно от квотен принцип. Тук и двете страни могат да предлагат кандидати и това ще е добрата история. Целта е крайният резултат да е по-добър".