Кирил Петков: Въпросът сега е дали ВСС ще прояви отговорност и ще освободи Гешев

Политика
17:30 - 08 Февруари 2022 (обновена)
3781
Кирил Петков: Въпросът сега е дали ВСС ще прояви отговорност и ще освободи Гешев

Много съм щастлив от решението на Конституционния съд. Така премиерът Кирил Петков коментира становището на магистратите, че правосъдният министър има право да иска предсрочното освобождаване на главния прокурор. 

Петков обаче подчерта, че след решението на КС следва важната роля на ВСС, защото той не се съмнява, че Надежда Йорданова ще внесе достатъчно факти и обстоятелства за неправомерни действия от страна на Иван Гешев.

"Дали ВСС ще покаже, че е готов да поеме отговорността да го освободи", коментира Петков в Сърбия, където е на официална визита. 

„Изготвям списък от лица, които всички ние, като българи, отдавна говорим, че са потенциален риск да бъдат главните причини за това, че сме с огромно ниво на корупция. Този списък ще бъде внесен от мен”, заяви още премиерът Петков, включително с датите на медийните публикации, зарече се той. 

„Списъкът с всичките тези хора и статиите, които подкрепят тази информация ще бъде внесен”, каза Петков.

"Част от хората, част от информацията - като ясен факт, че има снимка с кюлчета и пачки, а Борисов ясно каза, че има Мата Хари... А прокуратурата никога не отговори за тези факти", добави премиерът. 

И каза, че за прокуратурата има 2 избора оттук нататък - дали да се обяснява защо нищо не е свършила, или по думите му, да се задейства. 

Кирил Петков коментира и вандалщината в Северна Македония над гроба на Гоце Делчев, като заяви, че и той, и колегата му в Скопие Димитър Ковачевски са осъдили актовете и ще проявят нулева толерантност към подобни действия. 

Като "много странен" обяви Петков обвиненията на ДПС, че той участва в схема за "златни" паспорти. "Веднага разпоредих проверка. Въпреки че ДПС си прави реклами по тази тема, ние, от коалицията, бяхме първите, вкарали проектозакон по темата. И аз лично обещах, включително в ЕК, че тези "златни" поспорти ще бъдат приключени. Смешно е партията, която 4 години не каза нищо за тези паспорти, изведнъж сега станаха революционери по темата. Това е чист политически пиар", убеден е министър-председателят по повод ДПС. 

"Къде бяха те? Защо не вдигнаха общественото мнение през всичките тези години? Че точно по тяхно време са издадени най-много паспорти. Разбирам, че и ДПС искат да са част от промяната, но не става само с реторика. Не е най-хитрата стратегия да следят какво правим ние и да си правят пиар", критикува още премиерът представителите на Движението.