Кирил Петков забъркал гаф с Шенген

Новини
18:57 - 18 Февруари 2022
6161
Кирил Петков забъркал гаф с Шенген

Премиерът Кирил Петков е забъркал гаф в Брюксел относно членството на България в Шенген и предизвика светкавична реакция на българските евродепутати от ГЕРБ/ЕНП. След среща с премиера на Нидерландия Марк Рюте, Петков обяви, че “номинално сме спазвали критериите, сега въпросът е да ги спазваме ефективно”.

“С позицията, че България е изпълнила “номинално” изискванията за членство в Шенгенското пространство, българският министър-председател Кирил Петков предава националния ни интерес, отстояван през годините от всички български евродепутати, независимо от политическите им пристрастия”, отвърнаха веднага евродепутатите ни и заявиха, че направеното изявление “нанася тежък удар по авторитета на страната ни”.
“Призоваваме министър-председателя спешно да промени подхода си към европейската и външната политика, защото нивото на разбиране “търсачка в интернет” става опасно за страната”, завършва острата декларация на българските политици в Брюксел.

Петков е имал срещи и с германският канцлер Олаф Шолц, а акцентът е бил “български магистрали и германски инженери”, предаде bTV. С президента на Египет Абдел Фатах ас Сиси е говорено за оръжеен износ за Египет и внос на втечнен газ за България. А президентът на Руанда Пол Кагаме е похвалил Петков за борбата с корупцията.