Кирил Вътев увери: Работим в подкрепа за зърнопроизводителите

Важно е да се консолидира агрохранителната верига от полето до масата, заяви агроминистърът

Новини
19:35 - 18 Юни 2023
2551
Кирил Вътев увери: Работим в подкрепа за зърнопроизводителите

"Работим усилено, за да защитим родните зърнопроизводители от безмитния внос на селскостопански продукти от Украйна. Същевременно още утре ще дойдат няколко представители на страни, традиционни клиенти на зърнени култури, за да видим какво ще се разберем. Ще проучим какво има в Египет, Африка, търсим други пазари.

Това каза земеделският министър Кирил Вътев по време на първото си интервю пред Би Ти Ви в предаването "120 минути".

Той посочи, че има вероятност от Брюксел да бъдат отпуснати още средства за земеделците.

"Това го обсъждахме и беше подкрепено по време на онлайн срещата, която проведохме в четвъртък с земеделските министри на Унгария, Полша, Румъния и Словакия. Обсъждахме въпроси във връзка със затрудненията на аграрния сектор, заради засиления внос от Украйна. Ще бъдат отпуснати още 100 млн. допълнителни като компенсации", добави Вътев.

На въпроса как могат да бъдат свалени цените, и дали сайтът, който пуснаха служебното правителство е довел до резултат, агроминистърът отговори така: "Сам по себе си, този сайт, не може да доведе до резултат. Без да засягам хората, които са го създали. Свалянето на цените се определят от пазара, не се определя от частна фирма, ведомство, или сайт.

Според Вътев по-ниската инфлация ще бъде постигната, тогава, когато реално конкуренцията на пазара на дребно започне да сваля цените.

"Само конкуренцията може да свали цените", категоричен е министърът.

Той обясни, че си поставя за цел всичките изисквания за кандидатстване по различни програми или субсидии за земеделците да бъдат максимално улеснени.

"Трябва просто и ясно да бъде обяснено, стъпка по стъпка. То е толкова трудно написано, че специалистите се нуждаят от консултанти, а какво да говорим за хората. Екипа, който градим в момента е много сериозен и експертен и ще работим затова", поясни още Вътев.

Земеделският министър още веднъж заяви, колко е важно да се консолидира агрохранителната верига от полето до масата. Целта е по-качествени и повече български храни от български суровини.