Китай е №1 по опандизени журналисти

Свят
10:34 - 11 Декември 2019
1836
Китай е №1 по опандизени журналисти

Най-малко 250 журналисти в света лежат в затвори, на първо място в Китай - един от авторитарните режими, които не толерират свободата на медиите. Това съобщи Франс прес, цитирайки неправителствената организация Комитет за защита на журналистите.

Много от тези журналисти са обвинени, че са "врагове на държавата" или в публикуването на "фалшиви новини", подчертава организацията, базирана в Ню Йорк. Като други страни, в които упражняването на журналистическата професия е опасно, се посочват Турция, Саудитска Арабия, Еритрея, Виетнам и Иран. Най-малко 48 журналисти са вкараните в затвор в Китай в края на 2019 г., с един повече отколкото през 2019 г., съобщава Комитетът за защита на журналистите.

Турция е на второ място с 47 - далеч по-малко отколкото през 2018 г., когато журналистите в турски затвори са били 68. Това обаче не е истинско подобрение, предвид че правителството в Анкара успя да закрие над 100 медии и започна съдебни дела за "възхвала на тероризма", които сплашиха или доведоха до уволнението на много репортери.