Китай и Сингапур със съвместни военноморски учения

Двете страни се споразумяха за провеждането на ученията миналата година

Свят
11:33 - 24 Април 2023
1601
Китай и Сингапур със съвместни военноморски учения

Китай и Сингапур ще проведат съвместни военноморски учения тази седмица, съобщи Министерството на отбраната на Пекин.

Военноморските сили на Китайската народноосвободителна армия ще изпратят своята фрегата "Юлин", както и миночистача "Чиби" за ученията, които ще се проведат около Сингапур от "края на април до началото на май", се казва в изявление на министерството.

Двете страни се споразумяха за провеждането на ученията миналата година на среща на министрите на отбраната, въпреки че тогава не бяха обявени подробности.

Сингапур редовно провежда учения с държави от региона и целия свят, като през март военнослужещи от града-държава участваха в мащабните учения "Cobra Gold" с американски войници в Тайланд.

Съобщението идва дни след като командващият на тихоокеанските военновъздушни сили на САЩ се срещна с министъра на отбраната на Сингапур Нг Енг Хен, за да обсъдят засиленото сътрудничество в областта на военното обучение.

Представители на китайските военноморски сили ще участват и в изложението за военноморска и морска отбрана IMDEX Asia в Сингапур следващия месец, съобщи министерството.

От десетилетия югоизточната азиатска държава жонглира с връзките си със съперничещите си сили в региона, като се включва във все по-деликатен акт на балансиране, докато Китай утвърждава своята мощ в Азиатско-тихоокеанския регион.

Външните министри на Групата на 7-те индустриализирани държави предупредиха този месец срещу "експанзивните морски претенции на Китай в Южнокитайско море", докато напрежението в Тайванския проток нарасна, като Пекин демонстрира огневата си мощ в неотдавнашните учения, целящи да сплашат Тайпе.

Китай и Сингапур и преди са провеждали военноморски учения в Южнокитайско море, включително множество съвместни учения през 2021 г.