Китай изважда големите оръжия на рождения си ден

Бюджетът за отбрана на Пекин се увеличава с най-малко 10% всяка година

Свят
11:34 - 30 Септември 2019
1269
Китай изважда големите оръжия на рождения си ден

Китай ще проведе един от най-мащабните военни паради в историята си във вторник. Парадът е част от празненствата по повод 70-годишнината от основаването на Китайската народна република. Пекин обеща да покаже нови китайски оръжия, информира Би Би Си.

Военният парад, който ще е част от празненствата във вторник, ще се състои на площад "Тянанмън". На събитието ще присъстват комунистическият елит, подбрани членове на китайското общество и 188 военни аташета от 97 страни. Въпреки публичността и въодушевлението, малък брой китайски граждани ще имат възможността да гледат парада на живо.

Наскоро говорител на военното министерство коментира, че Китай не възнамерява и няма нужда да "показва мускули" с парада, но фокусът е да се покаже "миролюбив и отговорен Китай".

Министерството на националната отбрана съобщи, че на парада ще участват 15 000 военнослужещи, включително 59 различни елементи от въоръжените сили, 580 бойни машини и 160 самолета.

Президентът Си Дзинпин ще инспектира войниците и след това парадът ще започне на площада "Тянанмън".

За първи път ще участва и контингент от 8000 китайски военнослужещи от мироопазващите сили на ООН.

Очаква се китайската армия да покаже нови оръжия, които вече са на въоръжение. Ще се акцентира особено върху нови ракети, безпилотни самолети и самолети с технология "стелт". Също така ще бъде показана междуконтинентална балистична ракета DF-41, която според китайски анализатори може да порази всяка точка на планетата. Ще бъдат показани нови ракетни системи, включително крилати ракети и далекобойни реактивни системи за залпов огън. Над Пекин ще прелетят безпилотни самолети, транспортни самолети Y-20, изтребители J-20 и новият стратегически бомбардировач H6-N.

От армията подчертаха, че на парада също ще бъдат демонстрирани нови нива на иновации и подобрени способности за нанасяне на удари.

Бюджетът за отбрана на Китай се увеличава с най-малко 10% всяка година, като сега е 168 милиарда долара - вторият в света. Освен това Китай е най-големият инвеститор в отбрана в Азия. През 2018 г. са похарчени 56,1 милиарда долара за придобиването на оръжия, разработки и изследвания в отбраната, което е над 33% от общия бюджет за отбрана на страната. В наскоро публикувана бяла книга на военното министерство харчовете са определяни като "разумни и съответни".

През последното десетилетие Китай значително увеличи парите за отбрана. През 2015 г. китайският лидер Си Дзинпин обяви големи реформи в областта. Но Китай подчертава, че парите са за отбрана и отхвърля твърдения, че се опитва да догони САЩ, които остават държавата с най-големи средства за отбрана - 643 милиарда долара през 2018 г.

Парадът също ще покаже решимостта на Китай да защити основните си интереси, включително спорните територии в Южнокитайско море.

Ключовото послание е, че китайската армия наистина навлезе в нова ера - новата ера на Си Дзинпин. Пекин предприе мащабни реформи за модернизиране на силите си до 2035 г. и превръщането им в сили от световна класа до 2049 г.

Последният голям парад на Китай беше през 2015 г.