Китай обвини САЩ в конспирации и дезинформация за вируса

Ръководеният от СЗО екип заяви, че вирусът най-вероятно е прескочил от прилепи на хора

Свят
16:19 - 26 Май 2021
1145
Китай обвини САЩ в конспирации и дезинформация за вируса

Китай обвини САЩ в "разпространяване на конспиративни теории и дезинформация", след като се завърна теорията, че коронавирусът е бил изпуснат от лаборатория в Ухан, като в същото време призова Вашингтон да отвори своите вирусологични съоръжения за проверка, информира "Франс прес".

Предвождан от САЩ, натискът се увеличава за ново разследване за произхода на COVID-19, след като мисията на Световната здравна организация (СЗО) в Китай, белязана от закъснения и преследвана от политически препятствия, върна неубедителни констатации.

Теорията, че вирусът убиец е изтекъл от китайска лаборатория, първоначално беше подхранена, наред с други, от администрацията на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп.

Говорителят настоя, че било "неуважително" към разследването на СЗО да се съживява теорията и рискувало "подкопаване на глобалната солидарност за борба с вируса".

Откакто зарази първите си жертви в централния китайски град Ухан в края на 2019 г., патогенът порази почти всички страни по света, убивайки над 3,4 млн. души и удряйки тежко националните икономики.

"Ако САЩ наистина искат пълна прозрачност, тогава те трябва, както го направи Китай, да поканят експерти на СЗО да посетят САЩ и да разследват", добави говорителят на китайското външно ведомство.

"Отворете военната база Форт Детрик възможно най-рано и всички биологични лаборатории, които САЩ имат по целия свят", изтъкна той, визирайки американско изследователско съоръжение в Мериленд.

Дълго отлаганият доклад на екипа от международни експерти, изпратен до Ухан и техните китайски колеги, не направи категорични заключения относно произхода на пандемията.

Вместо това, ръководеният от СЗО екип заяви, че вирусът най-вероятно е прескочил от прилепи на хора чрез междинно животно.

Първоначално в експертния доклад се казваше, че теория, включваща изтичане на вируса от лаборатория, е "изключително малко вероятна".

След публикуването на доклада обаче, шефът на СЗО Тедрос Гебрейесус настоя, че всички теории оставали на масата.